Nemačka po drugi put blokirala kineske investicije 1Foto: EPA-EFE/ HOW HWEE YOUNG

Kina je bila fabrička traka ovog sveta, a sada hoće da bude njegov vlasnik, piše nemačka štampa nakon pokušaja Kineza da uđu na nemačko tržište struje.

Vlada u Berlinu je sprečila taj pokušaj mešanjem u tržište.

Zvanični Berlin ponovo je sprečio ulazak kineske kompanije na nemačko tržište električne energije. Državni koncern State Grid Corporation of China (SGCC) je ponudio milijardu evra za 20 odsto kompanije 50Hertz koja distribuira struju na istoku Nemačke, u Berlinu i regionu Hamburga, snabdevajući 18 miliona ljudi, piše Dojče vele, a prenosi B92.

Navodno je australijski infrastrukturni fond IFM, kojem taj udeo pripada, već potpisao ugovor sa Kinezima. Ali onda je na scenu stupio većinski vlasnik, belgijska kompanije Elia, koja je iskoristila svoje pravo da kupi tih 20 odsto koje su odmah zatim prodate – nemačkoj državnoj banci KfW (Kreditna ustanova za obnovu).

To je već drugi put da je po sličnom sistemu, u saradnji sa belgijskim koncernom, sprečen ulazak kineske SGCC na nemačko tržište struje. Savezna vlada u Berlinu je saopštila da iz „bezbednosno-političkih razloga postoji veliki interes za zaštitu kritične energetske infrastrukture“. Ranije je ministar privrede Peter Altmajer rekao da investitori iz zemalja van EU ne treba da učestvuju u nemačkoj električnoj mreži te da će KfW sada tražiti drugog kupca.

To je nastavak sage tokom koje kineske državne ili poludržavne firme pokušavaju da kupe razne strateški važne firme iz Nemačke. I pitanje je uvek isto: dokle Nemačka, tako ponosna na svoju „socijalnu tržišnu privredu“, može da ide u intervencijama u slobodno tržište? I zašto je posebno važno sprečiti baš kineske investicije?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari