Nenadić (TS): Pad Srbije na globalnoj listi percepcije korupcije može biti nastavljen 1foto FoNet Aleksandar Barda

Programski direktor Transparentnost Srbija (TS) Nemanja Nenadić upozorio je večeras da ovogodišnji pad Srbije na globalnoj liste po percepciji korupcije u javnom sektoru ukazuje da se takav trend može nastaviti i narednih godina.

On je za RTV objasnio da je Srbija sada pala dva poena, te dodao da bi moglo reći, ako se to posmatra u odnosnu na prošlu godinu, “ da nije ništa strašno“.

Naveo je da, međutim, Srbija ima najgori rezultat u poslednjih 11 godina jer od tada važi metodologija rangiranja od 0 do 100.

„Inače, ako bi se gledalo po nekim drugim pokazateljima, recimo mesto na listi, ovo je najgori rezulatat još negde od 2007. ili 2008.“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ako se govori o padu, ovde u stvari postoji pad, ako se Srbija poredi sa 2013. za šest poena.

Ili, kako je napomenuo, 2013. i 2016. Srbija je „imala 42 skor „, te ukazao da je to „već nešto osetnije i bitnije“.

„Pokazatelj negativnih trendova je i da od osam istraživanja na osnovu kojih se izračunava indeks percepcije korpucije, ove godine ne postoji ni jedno u kome je Srbija bolje ocenjena nego lane“, rekao je on.

Kazao je da u četri istraživanja ocena ista a u četiri je lošija nego prošče godine.

„To nam se nije dešavalo ranijih godina i zato mislim da je opravdano govoriti o jednom negativno trendu koji se lako može nastaviti u narednim godinima“, rekao je Nenadić.

Srbija se ove godine našla na 101. mestu globalne liste po percepciji korupcije u javnom sektoru, koju objavljuje međunarodna organizacija Transparensi Internešnel (Transparency International), što predstavlja pad od pet mesta u odnosu na prethodnu godinu, rekao je juče Nenadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari