Nenadić (TS): Vlast kaže da ne postoji namera prodaje javnih preduzeća, ali zakon to omogućava 1Nemanja Nenadić, foto: FoNet / Medija centar

Programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija (TS) Nemanja Nenadić ocenio je danas da je problem sa povučenim Zakonom o upravljanju privrednim društvima u svojini Srbije to što omogućava prodaju javnih preduzeća, bez obzira na tvrdnje predstavnika vlasti da ona neće biti privatizovana.

Nenadić je u emisiji „Pravi ugao“ na Radio-televiziji Vojvodine kazao da su premijerka Ana Brnabić i ministarka rudarstva i energetike više puta rekle da ne postoji namera da se ta preduzeća prodaju, ali da to što predstavnici vlasti govore sada, ne obavezuje nekoga ko će njihove funkcije obavljati za nekoliko meseci ili nekoliko godina.

Zakon, koji je Vlada povukla iz skupštinske procedure, predviđao je prelazak oko 500 javnih preduzeća, među kojima su Srbijagas, Jugoimport, Srbijavode, Srbijašume, Putevi Srbije, skijališta i nacionalni parkovi, u akcionarska društva ili društva s ograničenom odgovornošću.

„Ono što stoji kao činjenica je da, u momentu kada su ta preduzeća ustrojena kao javna, po sadašnjem zakonu, prodaja nije moguća. Kada se ustroje kao društva kapitala – onda postaje moguće“, rekao je Nenadić.

Dodao je da je ključno pitanje, ako se otvori mogućnost privatizacije, da li treba prodati deo imovine nekih javnih preduzeća i da li treba omogućiti ulazak većinskog ili manjinskog kapitala i da je za to potrebna diskusija u javnosti koje nije bilo do sada.

Koji će biti ishod povlačenja zakona, prema rečima Nenadića, zavisi od toga šta su bile stvarne namere predlagača tog zakona.

„Da li su sve te manjkavosti na koje je ukazivano prethodnih dana bile plod ciljane želje da se uradi nešto što nije u javnom interesu, ili pak slučajni propusti“, naveo je Nenadić.

Upitan da li smatra da je povlačenje zakona „pobeda građana“, programski direktor Transparentnosti kaže da će se to videti u narednim nedeljama i mesecima, ako budu organizovane konsultacije koje je pominjala premijerka.

Podsetio je da je Zakon o unutrašnjim poslovima nedavno povučen po drugi put i da je nakon toga organizovana ozbiljna diskusija o odredbama zakona.

„Ako se tako nešto bude dogodilo, to može biti pozitivan primer. Naravno, može da se dogodi i sasvim drugi scenario, da u nekom drugom momentu, kada stanje možda bude manje usijano nego što je trenutno u političkom smislu i pre svega zbog protesta, da vlast jednostavno vrati zakon u istu proceduru“, kazao je Nenadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari