Neprerađena hrana i energija pogurali inflaciju u maju 1Foto: Dušan Pešić

Usporavanje međugodišnje inflacije na 14,8 odsto u maju je u skladu sa ranijim procenama NBS, ocenila je Narodna banka Srbije dodajući da je bazna inflacija, po isključenju cena hrane, energije, alkohola i cigareta, usporila još i više na 10,4 odsto u maju.

„Kada je reč o mesečnoj inflaciji, ona je u maju iznosila 0,9 odsto, što je sporije od prosečne mesečne inflacije u periodu januar–april (1,1 odsto). Mesečnu dinamiku rasta inflacije obeležile su ranije najavljena poskupljenja električne energije i gasa, kao i rast cena neprerađene hrane. U suprotnom smeru su delovale niže cene naftnih derivata i usluga“, navodi se u saopštenju NBS.

Cene neprerađene hrane su u maju porasle za 2,9 odsto, vođene višim cenama povrća i mesa. Rast cena prerađene hrane u maju iznosio je 0,6 odsto i bio je znatno niži u odnosu na prosečna ostvarenja tokom prvog tromesečja, što ukazuje na to da su verovatno smanjeni troškovni pritisci na tržištu osnovnih životnih namirnica.

Posmatrano u odnosu na maj 2022. godine, cene hrane i bezalkoholnih pića porasle su za 23,2 odsto.

Cene energenata su, pod uticajem poskupljenja električne energije i gasa, na mesečnom nivou porasle za 1,5 odsto. Rast cena energenata ublažen je nižim cenama naftnih derivata i daljim padom cena čvrstih goriva.

Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u maju bio je niži od rasta ukupne inflacije i iznosio je 12,5 odsto, pri čemu su cene naftnih derivata nastavile da doprinose usporavanju ukupne međugodišnje inflacije, navode u centralnoj banci.

Bazna inflacija je u odnosu na april povećana za 0,4 odsto, što je, kako se navodi, najniža mesečna stopa od početka godine. Ovome su pre svega doprinele niže cene usluga.

„Prema aktuelnoj projekciji, očekujemo da će inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, uz znatniji pad u drugoj polovini tekuće godine. Ulazak inflacije u granice cilja od tri odsto plus minus 1,5 odsto očekuje se sredinom 2024. godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari