Nezaposlenost za Beogradu manja za 9,9 odsto 1Foto: Beoinfo

U Beogradu danas ima 92.806 nezaposlenih lica, što je za 9,9 odsto manje nego prošle godine, kada smo po prvi put posle deset godina njihov broj smanjili ispod 100.000.

To je rekao danas član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Dragomir Petronijević, obrativši se prisutnima na regionalnom sastanku pod nazivom „Uloga jedinica lokalne samouprave u ostvarivanju ciljeva politike zapošljavanja” u hotelu „Zira”.

Gradski savet za zapošljavanje udružio je sve partnere na teritoriji Beograda koji se bave zapošljavanjem. Pre tri godine osmislili smo radionice „Znanjem do cilja”, gde smo sugrađane edukovali kako da dođu do sredstava Fonda za razvoj, Razvojne agencije Srbije, Sekretarijata za privredu i započnu vlastiti biznis. Upoznali smo ih i sa merama filijale Beograd Nacionalne službe za zapošljavanje, a kroz te radionice je za tri godine prošlo više od 7.500 zainteresovanih. Prošili smo proces i na Akademiju preduzetništva, gde smo u saradnji sa fakultetima i srednjim stručnim školama objašnjavali šta znači postati preduzetnik i kako doći do inicijalnog kapitala i gotovog proizvoda. U Naučno-tehnološkom parku smo se uverili da IT sektor velikom brzinom narasta, udružili smo se sa privatnim sektorom i počeli da ih motivišemo da ulože novac u mlade i njihove ideje. Organizovali smo takmičenje na kome tim mladim ljudima dajemo novac, prostor na godinu dana i obuku o tome kako da zaštite svoj patent, kako se ne bi dogodilo da njihovi patenti postanu patenti Bugarske, Rumunije ili neke druge zemlje – kazao je Petronijević.

On je podsetio i da se Savet za zapošljavanje koncentrisao na saradnju sa univerzitetom i srednjim školama sa ciljem otkrivanja talenata kako bi im pružili svaku vrstu podrške da ostanu u svom gradu i razvijaju privredu svoje zemlje.

Ilustrujući napredak u sferi zapošljavanja Petronijević je podsetio i da Naučno- tehnološki park pre tri godine nije imao zaposlene, a da su danas u njemu 54 nove kompanije sa 550 IT inženjera.

Kada se naprave uslovi, može da se ostane u ovoj zemlji i pravi dodata vrednost. I vi u vašim sredinama imate mlade ljude, treba da ih prepoznate na vreme i sarađujete sa NSZ, nadležnim ministarstvima kako bi se stvorili uslovi da sutra ti mladi ljudi generišu nova radna mesta, obezbeđuju investicije i više novca za budžete lokalnih samouprava – kazao je Petronijević.

Na skupu koji se održava danas i sutra u hotelu „Zira”, pored predstavnika Ministarastva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja učestvuju i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, nemačkog GIZ-a, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, predstavnici Požarevca, Šida, Šapca, Smedereva, Zvezdare, Mladenovca, Iriga i drugih lokalnih samouprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari