"Nije tačno da država nije znala kakvi su planovi za radnike Fijata": Danas sastanak kragujevačkih radnika sa ministarkom Kisić Tepavčević 1

U Beogradu će se danas sastati predstavnici radnika „Fijata” koji su u petak protestovali u Kragujevcu, predvođeni gradonačelnikom Nikolom Dašićem, sa ministarkom za rad Darijom Kisić Tepavčević.

Sastanku će prisustvovati i predstavnici sindikata u „Fijatu”.

Zaposleni u „Fijatu” traže da im se omogući da rade u fabrici do početka proizvodnje novog modela 2024. godine, kao i da im se obezbedi socijalni program, a da ih menadžment ne ucenjuje opcijama rada od po dve godine u „Fijatovim” fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj ili pretnjom da će dobiti otkaz tako što će biti proglašeni za tehnološki višak.

Gradonačelnik Kragujevca je u petak obećao da će i Grad stati iza zaposlenih u „Fijatu” i da lokalna vlast neće dozvoliti da se ugasi fabrika u Kragujevcu, kao da će pružiti svu neophodnu pomoć i podršku prilikom razgovora države sa „Stelantisom”.

Potpredsednik Samostalnog sindikata „Fiat plastika” Zoran Miljković je rekao za „Danas” da se traži da se u tranzicionom periodu, dok ne počne proizvodnja električnog vozila poslodavac može poslati zapsolene na doobuku u fabrike u inostranstvu u trajanju do tri meseca.

– Stav sindikata je da se prima i minimalna zarada, kako bi radnici imali sredstava da prežive, a da se ne prekida rad i da im bude povezan staž – kaže Miljković.

Prema njegovim rečima, Sindikat se slaže da radnici prihvate ponudu „Fijata” da odu u inostranstvo na dvogodišnji rad, kao i odlazak iz fabrike uz otpremnine ali, isključivo ako se za to opredele dobrovoljno. Ipak, kako Miljković kaže za obe ove opcije u fabrici ima vrlo malo zainteresovanih.

– Po našem Zakonu o radu „Stelantis” ne može da jednostrano donosi odluke o socijalnom programu u slučaju tehnološkog viška, već mora da se uključi i reprezentativni sindikat, a to je u Fijatovim fabrikama u Kragujevcu Samostalni sindikat – ističe on.

Ispred sindikalne organizacije Miljković je demantovao, kako kaže, neistinite navode koje je prethodnih dana u vezi sa situacijom u Fijatu i radnicima iznela u javnost ministarka privrede Anđela Atanasković „da nigde na svetu nema da radnici ne rade, a primaju platu“, podsetivši da su pre nekoliko godina u „Fijatovoj” fabrici u Torinu, 1.200 radnika nije radilo 14 meseci, a primali su redovne plate i 13. platu kao bonus, a troškove njihovih zarada pokrivala je 80 posto država Italija, a 20 posto poslodavac.

Takođe, Miljković demantuje i izjavu ministarke Atanasković da država Srbija nije znala kakvi su planovi „Stelantisa” u vezi sa kragujevačkom fabrikom pošto naša zemlja kao vlasnik trećine akcija „Fijata” ima svog predstavnika u odboru Stelantisa za Srbiju Gojka Stanivukovića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari