"Njena krivica u svemu ovome nije mala": Stručnjaci o "apsurdnoj" izjavi guvernerke o vezi između svadbi i cene krompira 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Izjavu guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković da je cena krompira porasla za 152 odsto zbog povećanog broja svadbi i slavlja nakon pandemije, sagovornici Danasa ocenjuju kao krajnje apsurdnu i neprihvatljivu za nekoga ko se nalazi na tako važnoj funkciji.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je da je takva izjava smešna i da ne priliči poziciji na kojoj se nalazi i funkciji koju obavlja.

– Ne mogu da verujem da neko ko je na mestu guvernerke banke može tako nešto da izjavi. Stvarno je smešno, tragično je što je neko takvu osobu postavio na takvo mesto, ne znam šta bih drugo rekao na takvu izjavu koja nema veze sa mozgom – smatra Kleut.

Ovoliki rast cene krompira je, prema mišljenju ekonomiste Milana Kovačevića, usledio zbog povećanog broja novca koji je ’štampan’ za potrebe davanja pomoći građana u prethodnom periodu. Zbog toga je guvernerkinu izjavu prokomentarisao pitanjem.

– Vi nju za uzvrat upitajte: ako je novčana masa porasla između 60 i 70 odsto, zar se onda može po istim cenama kupovati ono što nije toliko više proizvedeno u Srbiji? U onom periodu kad su nam iz helikoptera bacali novac, oni su šezdesetak odsto uvećali novčanu masu, odnosno, da bi narod razumeo, štampali novac. Ako je narod imao 100, pa odjednom 160 novca, odakle i šta se moglo kupiti za tako povećani novac, a znamo da je novac davan, da bi se bolje glasalo, svakom čoveku bez ikakvog kriterijuma – izjavio je Kovačević.

Dodao je da njena krivica u svemu ovome „nije mala. Ona je imala zadatak da održava stabilne cene, došla je na vlast sa dvocifrenom inflacijom, a sada, nadam se pri kraju njene karijere, prestigla taj procenat“, kazao je Kovačević.

Agroekonomista Miladin Ševarlić smatra da komentarisanje porasta cena poljoprivrednih proizvoda nije zadatak guvernerke Tabaković, te da je mnogo toga uticalo na rast cene krompira, ali da svadbe sigurno nisu jedan od razloga.

– Apsurdno je da tako nešto govori o rastu cena poljoprivredno – prehrambenih proizvoda. Ona je guverner Narodne banke, može da govori o inflaciji i rastu cena. Konkretno za krompir treba da ima u vidu da su porasli logistički troškovi za eventualni uvoz, da je otežano prekogranično snabdevanje, a da je krompir kod nas godinama bio u bescenje, pa su verovatno mnogi poljoprivrednici, pošto prošle godine nisu mogli 4.000 tona da plasiraju, ove godine smanjili proizvodnju. To je odnos ponude i tražnje, a da se zbog svadbi to dogodilo je apsurdno govoriti. Ne znam da li je bilo 2.000 svadbi i to sigurno nije moglo da poveća cenu krompira za 150 odsto – istakao je Ševarlić.

Prodavci: Suša, a ne svadbe

Cena krompira u Kragujevcu kreće se u rasponu od 74 do 85 dinara. Zanimljivo je da je u poznatom kragujevačkom lancu prodavnica prehrambene robe jeftiniji nego na pijaci.

Kilogram krompira u ovoj prodavnici košta 74, a na kragujevačkim pijacama oko 80 dinara.

Najskuplji je u piljarnicama i tamo mu je cena oko 85 dinara.

Prodavačice u piljarnicama ipak ističu da se cena krompira u Kragujevcu nije menjala bar nekoliko meseci.

– Svi pričaju o nekom povećanju cena, ali je cena krompira kod nas ista već dugo. Ne pamtim kada smo je menjali. Možda za dinar ili dva, ali uglavnom se kreće oko 80 dinara, kažu u jednoj kragujevačkoj piljarnici.

Na novosadskim pijacama prosečna cena krompira je 100 dinara. Najeftinije je na Kvantašu gde se kilogram krompira može pazariti i za 50, 60 dinara. Krompir je najskuplji na Ribljoj i Satelitskoj pijaci gde se prodaje za 100 do 120 dinara za kilogram.

Prodavac Siniša sa Riblje pijace kaže da je krompir skuplji pre svega zbog šuše i sve skupljeg uzgoja. Sumnja da sve ima veze sa svadbama.

“Zna se šta se kod nas obično jede po svadbama, a to nije krompir. Da je guvernerka rekla za meso, svinjeće i jagnjeće, pa možda. Ovako krompir, pogotovo na svadbama pored razne mesine, nije omiljena hrana“, rekao je Siniša.

Cena kilogram krompira na pijaci u Zaječaru iznosi 80 dinara. Prema rečima prodavaca, minule godine krompir je koštao 50 dinara za kilogram, ali usled poskupljenja svega i svačega, cena krompira je povećana.

“Mislim da je razlog poskupljenja zato što godina nije bila kišna, a i manje je krompira na tržištu. Generalno ova godina je zaista bila slaba za sve pa i za krompir”, istakla je Lela Petrović prodavačica na pijaci.

Na naše pitanje da prokomentariše izjavu Jorgovanke Tabaković, da je krompir poskupeo zvog svadbi, Lela odgovara: “Krompir se ne jede na svadbama, ona nije dobro obaveštena.”

U Nišu se krompir prodaje od 80 do 120 dinara, u zavisnosti da li se kupuje u mega marketima ili na zelenim pijacama.

Dragan Ranđelović, poljoprivredni proizvođač iz sela Balajnac kod Merošine nije mogao da veruje da je guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković okrivila svadbe za astronomski porast cene krompira.

„Kad sam čuo tu vest, zaista sam mislio da se neko šali. Lično nisam bio ni na jednoj svadbi na kojoj se jeo krompir, osim neke male količine pomfita. Srbija je već odavno prava komedija, ovo je samo jedan detalj“, priča on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari