Nikezić (SSP): Guvernerka Tabaković da se ne šali sa cenama hrane i da podnese ostavku 1Foto: Medija centar

Potpredsednik Stranke sloboode i pravde (SSP) Dušan Nikezić poručio je danas guvernerki Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanki Tabaković da ne treba da se šali s rastom cena hrane i da bi bilo bolje da podnese ostavku.

„Pošto očigledno ne umete da obuzdate podivljalu inflaciju, bolje je da podnesete ostavku i nastavite da se šalite sa cenama hrane i svadbama u nekom zabavnom programu“, rekao je Nikezić, navodi se u saopštenju te stranke.

Prema njegovim rečima, guvernerki Tabaković je smešno to što su cene neprerađene hrane u Srbiji povećane 24,8 odsto, a u evrozoni 11 odsto, „jer je rast cene krompira od 152 odsto pokušala da opravda povećanjem broja svadbi nakon pandemije“.

„Lako je vama da se šalite sa rastom cena hrane, pošto vam na hranu odlazi pet odsto plate, dok većina srpskih porodica na hranu troši preko 50 odsto mesečnih primanja i nije im nimalo smešno“, rekao je Nikezić.

On je poručio da bi, umesto šaljivih komentara na račun rasta cena, guvernerka trebalo da se zapita kakva je agrarna politika vođena poslednjih 10 godina u Srbiji „jer je došlo do toga da zemlja koja može da prehrani pola Evrope ima 2,5 puta veći rast cena hrane nego u EU“.

„Kako je moguće da je Srbija danas zemlja u kojoj poljoprivrednici primaju najmanje subvencije u Evropi, a građani plaćaju najskuplju hranu? Kome je otišla razlika? Uvoznicima? Trgovcima? Špekulantima? To su pitanja na koja morate da odgovorite i preduzmete odgovarajuće mere na funkciji guvernerke NBS, institucije koja je ovlašćena da inflaciju drži pod kontrolom“, rekao je Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari