Norvežani završili studiju o energetskom sektoru Srbije 1FOTO MIROSLAV DRAGOJEVIĆ Danas

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas gostujući na Pinku da je završena studija o razvoju energetskog sektora u Srbiji koja je rađena sa jednom norveškom kompanijom, prenosi Nova.

„Narednih par nedelja ćemo da odlučujemo o tome koji ćemo scenario da usvojimo. Potrebno je da se milijarde ulože u energetiku, ali je ova kriza pokazala da, osim zdravstva i proizvodnje hrane, treći najvažniji stub suvereniteta i razvoja zemlje u budućnosti je energetika, tako da ćemo se veoma ozbiljno posvetiti tome“, rekao je Mali.

On je istakao da su diverzifikacije izvora snabdevanja energentima poput gasne interkonekcije sa Bugarskom, saradnje sa Azerbejdžanom i saradnje sa zemljama kroz Otvoreni Balkan, važne kako bismo ublažili posledice energetske krize i sačuvali stabilno snabdevanje energentima.

Vlada Srbije sklopila je sa norveškom firmom „Rystad Energy“ tajni ugovor o konsultantskim uslugama u energetskom sektoru.
Norvežani su zatim uradili analizu stanja u toj oblasti i dali predlog koje bi reforme po fazama trebalo sprovesti. Jedan od predloga koji se pominje u okviru treće faze jeste i preispitivanje vlasništva, a može se zaključiti da se to odnosi pre svega na EPS.

Šta tačno podrazumevaju reforme u energetskom sektoru, koje je najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za sada niko ne zna precizno, već se samo može pretpostaviti, budući da je krajem jula ove godine počeo proces transformacije JP Elektroprivreda Srbije u akcionarsko društvo, čime je otvoren put za ulazak privatnog kapitala u ovo preduzeće, da li putem privatizacije ili strateškog partnerstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.