Nova ekonomija: Država traži povraćaj novca od Geoksa 1Foto: Vojkan Ristić

Firmi Tehnic Development iz Vranja, koja je deo Geoks grupe, država je pokrila 68,95 odsto ukupnih ulaganja, što je bilo suprotno tada važećim propisima, stoji u rešenju Komisije za dodelu državne pomoći.

Država je mogla da pokrije najviše polovinu troškova koje ima investitor, što znači da je Tehnic Development dobio skoro 20 odsto više, piše Nova ekonomija.

Zbog toga je Komisija naložila Ministarstvu privrede da bez odlaganja preuzme mere prema Tehnic Development kako bi firma vratila višak subvencija, odnosno 414 miliona dinara s uračunatom zateznom kamatom, računajući od kraja 2016. godine kada je okončan investicioni projekat za koji je dodeljena državna pomoć.

Prema ugovoru koji je kompanija potpisala sa državom 2012, do kraja 2016. ova investicija je trebalo da košta 2,2 milijarde dinara. U tom periodu firma je dobila 1,5 milijardi dinara subvecija.

Ministarstvo finansija i privrede je u oktobru 2012. godine donelo odluku o dodeli 11,25 miliona evra (1,3 milijardi dinara) na ime državne pomoći za fabriku obuće. Prema tadašnjim propisima, ova subvencija je dodeljena na osnovu obaveze zapošljavanja, odnosno Tehnic Development (Geoks) je bio u obavezi da zaposli najmanje 1.250 radnika, a za to je od države dobio 9.000 evra po novootvorenom radno mestu.

Dodatno, u februaru 2013. godine je zaključkom Vlade obezbedjeno još 100 miliona dinara za finansiranje nivelacije zemljišta za potrebe izgradnje fabrike.

Grad Vranje je firmi Tehnic Development besplatno dao zemljište vredno 61 milion dinara, a kompanija je bila oslobodjena i plaćanja nakande za uredjenje gradjevisnkog zemljišta iznosu od 11,9 miliona dinara i lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostorku – 403.698 dinara.

Vranje je finansiralo i opremanje zemljišta komunalnom infrastrukturom u iznosu od 38,7 miliona dinara. Ovo je obuhvatalo izgradnju saobraćajnica, kanalizacionog kolektora, vodovodne mreže i slično.

Vranje je dalo i više od 1,3 miliona dinara za izgradnju kablovskog voda, koji je ukupno koštao 17,5 miliona dinara.

Firma Tehnic Development, kao član Geoks grupe, bila je u obavezi da zaposli najmanje 1.250 radnika i da u osnovna sredstva ulože najmanje 15,8 miliona evra. Ovaj investicioni projekat, ulaganje u fabriku i obavezno zapošljavanje, trebalo je da se okonča do kraja 2016. godine.

Obaveza firme je bila da ne smanjuje dostignuti borj zaposlenih u periodu od tri godine, odnosno do kraja 2019. godine.

Iz revizorskog izveštaja se vidi da je Tehnic Development uložio ukupno 16,5 miliona evra (za izgradnju fabrike 10,9 miliona evra i za nabavku opreme 5,6 miliona evra), piše u rešenju Komisije.

To znači da je Geoks preko svoje firme u Srbiji uložio oko 650.000 evra više nego što se obavezao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari