Još jedno zaduženje užičke vlasti za četiri projekta 1Foto: Nenad Kovačević

Užička vlast namerava da zaduži gradski budžet kreditom u iznosu od 150 miliona dinara, a usvajanje odluke o tome je izvesno, pošto će za nju glasati skupštinska većina koju čine naprednjaci sa svojim koalicionim partnerima.

Predlog odluke, u kojoj je navedeno da je taj novac planiran za finansiranje „kapitalnih projekata“, biće ponuđen odbornicima na sednici Skupštine grada danas (utorak, 3. marta).

Kao kapitalne investicije, navedeni su izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju Zdravstvenog centra Užice, čiji osnivač je država, za šta je planirano 50 miliona, rekonstrukcija javne rasvete, za šta je potrebno 40 miliona, gradnja ulica i vodovoda koja bi trebalo da košta 35 miliona i postavljanje parking mesta i montažne garaže, za šta je planirano 25 miliona dinara.

Ministarstvo finansija je dalo saglasnost na to zaduženje, uz podsećanje da su obaveze Grada po ranijim kreditnim zaduženjima, 31. decembra 2019. godine, bila 361.636.546 dinara, što je 12,83 odsto u odnosu na ostvarene tekuće prihode u toj godini. Novim zaduženjem, kako se navodi, ukupno kreditno zaduženje užičkog budžeta, koji je projektovan na 3,2 milijarde dinara, poraslo bi na više od pola milijarde dinara.

– Planiranim zaduženjem od 150 miliona dinara, koji čini 5,3 odsto ostvarenih tekućih prihoda u 2019. godini, novi nivo duga porastao bi na 511.636.546 dinara, što je 15,6 odsto tekućih prihoda u 2019. godini, piše u saglasnosti Ministarstva finansija. Uz isticanje da kredit može da se koristi isključivo za finansiranje navedenih projekata, u tom dokumentu se napominje da je „nizak procenat realizacije kapitalnih izdataka u 2019. godini i izuzetno visok procenat planiranog izvršenja kapitalnih izdataka u 2020. godini“.

Skuplji taksi prevoz

Odlukom Gradskog veća, a na zahtev taksi prevoznika, od ponedeljka je poskupeo taksi prevoz u Užicu. Građani će, umesto 119 dinara za početak vožnje, u šta je uračunat prvi kilometar u gradu, plaćati 139, a dodatni kilometar, umesto 45, koštaće ih 52 dinara. Vožnja do Sevojna, umesto 300, sada košta 350 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari