Novi obrti u trgovanju akcijama Kraša 1Foto: EPA/ ANTONIO BAT

Obrti na Zagrebačkoj berzi, gde se sve okreće oko akcija hrvatskog konditorskog brenda Kraš, danas su nastavljeni, a prema preseku od pre dva dana, kiparska firma Kappa Star Limited, srpskog biznismena Nebojše Šaranovića, nastavila je da stiče nove deonice.

U jednom trenutku trgovanje akcijama Kraša bilo je zaustavljeno, ali je sve vraćeno u normalu nakon „izričite izjave“ Kappa Stara da „nema nameru objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Kraša“.

– Na Zagrebačkoj berzi to je uobičajeno, ona je dosta dinamičnija od naše i aktivnost njihovog regulatornog tela, HANFA-e daleko je veća od, na primer, naše Komisije za HoV. Zabranu trgovanja, inače, uvode u svakoj situaciji kada uoče da bi moglo da dođe do bitne promene, a da informacije o tome nisu dostupne. Uobičajeno je da onda pitaju kompaniju i potom odlučuju o nastavku trgovanja – kaže za Danas Nenad Gujaničić, broker Momentuma.

On dodaje da su to česte regulatorne igre i da se iz izjave Kappa Stara kako neće objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje Kraša, ne vidi da li će on uopšte dostaviti neku drugu ponudu.

– Ukoliko Šaranović pređe 25 odsto udela, on mora da dostavi obaveznu ponudu o preuzimanju, i logično je da tome teži, inače ne bi uložio toliki novac u kupovinu. Ključni događaj koji bi trebalo da razreši dileme očekuje se u ponedeljak, za kada je zakazana skupština malih akcionara organizovanih u Kraš IPOS, koji raspolažu sa 18,45 odsto akcija. Sigurno je da će visoka cena koja je dostignuta u poslednje dve nedelje biti primamljiva za njih, pa je moguće da će ponuditi svoje udele. U svakom slučaju, planovi mesne industrije „Braća Pivac“ sada su poremećeni jer su hteli da po ceni od 380 kuna za akciju, koliko je iznosila početkom meseca za male pare kupe većinski udeo koji sada, kao vlasnici 30,73 odsto dele sa malim akcionarima. Međutim, dešavanja na berzi značajno su podigla cenu i na ovom nivou njima će biti teško da ostvare svoje planove – kaže Gujaničić.

Inače, tokom jučerašnjeg dana akcijama Kraša trgovano je u iznosu od 11,4 miliona kuna, što znači da ponestaje slobodnih deonica na tržištu, jer je u nekim od prethodnih dana obim premašivao 60 miliona kuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari