Novi poduhvati za turističku budućnost Zlatibora 1Foto: Promo

Na Zlatiboru se ove godine obeležava značajan jubilej, 130 godina organizovanog turizma na ovoj planini. Tradicijom razvoja turizma dužom od veka može se pohvaliti retko koja turistička destinacija ovog dela Evrope. Zlatna planina Srbije jedan je od malobrojnih bisera čija turistička tradicija seže u davnu prošlost.

Zlatibor kao lekovito mesto prepoznat je još krajem 19. veka. Tada je plenio lepotom svojih pejzaža i na svoje padine privlačio viđenije i bogatije ljude koji ovde grade prve vikendice, letnjikovce i bungalove za odmor. Davne 1893. još nerazvijeni Zlatibor ugostio je jednu krunisanu glavu. Kralj Aleksandar Obrenović tog 20. avgusta svojom posetom postavio je temelje razvoju turizma. Od tada već dugih 130 godina zlatna i lekovita planina na jugozapadu Srbije se ubrzano razvija i postaje jedna od najtraženijih turističkih destinacija.

Mesto okupljanja svih generacija tokom cele godine.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović ističe da je u ovoj i prethodnim godinama ovde postignut značajan napredak u razvoju infrastrukture, turizma i stvaranju povoljnog ambijenta za ulaganja. Ukazujući na značaj jubileja, on najavljuje nove poduhvate važne za budućnost najposećenije planine Srbije.

– U planovima nam je da ove godine završimo deo sportskih terena na lokaciji od hotela “Tornik“ trasom gondole prema Ribnici. Na tom potezu biće izgrađeno 20 novih terena s prirodnom i veštačkom travom, od kojih će jedan biti veći zatvoreni teren za utakmice evropskog ranga. Kad se tereni izgrade biće na raspolaganju i svim hotelima Zlatibora, kako bi upotpunili svoju ponudu. Naš najvažniji i najvredniji projekat “Gold gondola“ pokazao se uspešnim, pa nastavljamo sa započetom idejom za gradnju još jednog njenog kraka, i to od međustanice u Ribnici do Čigote. Time ćemo rasteretiti sadašnji veliki broj putnika gondole, a ujedno masiv Čigote, koji ima značajne mogućnosti za skijaške i druge staze, staviti u funkciju za adrenalinske sportove, planinarenja, šetnje. Taj projekat predstoji nam u narednom periodu. Takođe, na ovom potezu Ribničkog jezera sada radimo projektnu dokumentaciju za izgradnju golf terena. U ovom delu radne verzije projekta budućeg Zlatnog grada nalaze se rezidencijalne vile i drugi sadržaji potrebni za jednu novu klijentelu – najavljuje predsednik opštine.

Prema rečima predsednika Stamatovića ovde se neće stati već će se raditi i ubuduće na potrebnim pratećim i dodatnim sadržajima, sve sa ciljem da se gostima omogući prijatan, zanimljiv i sadržajan boravak na Zlatiboru.

Novi poduhvati za turističku budućnost Zlatibora 2
Foto: Promo

Ove godine se očekuje i početak radova na pešačkoj stazi koje će povezati centar Zlatibora sa međustanicom gondole i Ribničkim jezerom. Tehnička dokumentacija je završena a trasa, koja će pratiti putanju gondole, imaće odvojene staze za pešake i bicikliste sa pratećim sadržajima, odmorištima, parkovima za decu, vidikovcima, prostorom za rekreaciju.

„Tu će biti jedinstven mobilijar koji će izgradnjom takve staze biti definisan. Ideja nam je da tako uradimo i na ostalim pešačkim lokalitetima tako da na teritoriji opštine Čajetina budu prepoznatljive, uniformisane, jedinstvene, i da pruže kroz različite ambijente i različit sadržaj turistima koji će se na njima osećati sigurno i bezbedno“, kaže Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari