Novosadski sajam zbog pandemije kovida već dve godine je u minusu 1foto: R.B.

Zbog izostanka i smanjenja priredbi na Novosadskom sajmu u protekle dve godine, ta sajamska kuća već dve godine knjiži gubitke. U 2020. poslovni „minus“ iznosio je 234 miliona dinara, a u 2021. gubitak je smanjen na 90 miliona dinara, izjavio je generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Zbog pandemije organizacija sajmova svedena je gotovo na minimum u prošloj godini, a ove godine je to donekle normalizovano. Ipak, zbog povelikog minusa na računima, zaposleni su upućivani na „plaćeno odsustvo bez krivice zaposlenog“, u trajanju od 45 dana, a svaki drugi mesec plate su umanjivane za 35 odsto.

On je podsetio da je u halama sajma tokom prošle godine bila organizovana privremena kovid bolnica, a u toku te godine održana su samo četiri sajma u tradicionalnom formatu, koji ne donose prihode toj sajamskoj kući.

Ove godine, na sajmu je obezbeđen prostor punktu za vakcinaciju.

Prema rečima Cvetkovića, uz pomoć grada Novog Sada obezbeđen je dugoročni kredit od 2,8 miliona evra, koji će omogućiti preživljavanje ove sajamske kuće do marta iduće godine, a očekuje se i sistemska pomoć države sajamskoj industriji koja je pretrpela velike gubitke zbog pandemije korona virusa.

Iduće godine Novosadski sajam će proslaviti vek postojanja i 90 godina Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji će se, kako se planira, ponovo biti održan u punom kapacitetu, od 21. do 27. maja.

U planu je i održavanje svih ostalih sajmova i drugih privrednih, kongresnih i kulturnih aktivnosti.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari