Martinović: Prvi put broj nezaposlenih pao ispod 600.000 1Foto: N1

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da Srbija trenutno ima 594.100 nezaposlenih osoba, po evidenciji Nacionalnog biroa i da se taj broj stalno smanjuje. Najtraženiji su inženjeri elektrotehnike, elektronike i informacionih tehnologija.

– Prvi put od kada vodimo ovakve vrste evidencija, broj nezaposlenih je pao ispod 600.000, naglasio je Zoran Martinović za RTS.

Kako ističe, najlakše se zapošljavaju inženjeri elektronike, elektrotehnike i informacionih tehnologija, lekari sa specijalizacijom, profesori matematike, fizike, stranih jezika, farmaceuti i biohemičari.

Tom prilikom je dodao i da poslodavci traže konkretne tehnike i zanate, i da su najtraženiji kuvari, zavarivači, osobe koje su završile škole za negovanje starih lice, prenosi RTS.

– Što se tiče veština, ključno je poznavanje nekog stranog jezika. Obično su to engleski i nemački jezik. Obavezno je poznavanje informacionih veština i posedovanje određenih licenci i ispita, dodao je Martinović.

Istakao je da postoji veća tražnja u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, ugostiteljstva, turizma i trgovine, jer je u toku period sezonskog zapošljavanja.

– Potrebno je stalno usavršavati svoje veštine, istakao je direktor NSZ i pozvao nezaposlene da se prijavljuju na obuke prekvalifikacije, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari