Od 1. januara počela naplata putarina na Moravskom koridoru i autoputu Ruma-Šabac 1foto: A. H./ATAImages

Od 1. januara 2024.godine počinje naplata putarine na novoizgrađenim deonicama autoputeva Moravski koridor (do privremene čeone naplatne stanice Koševi) i autoputu Ruma-Šabac, saoptilo je JP Putevi Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Putevi Srbije su revidirali dužinu deonica pod naplatom „u skladu sa Referentnim sistemom mreže državnih puteva što će uticati na određene korekcije cenovnika za naplatu putarine“.

Od Nove godine se uvodi i naplata naknade za korišćenje putnih objekata: mostova, vijadukata i tunela tako što se visina putarine po pređenom kilometru uvećava za 50 odsto za mostove i vijadukte, odnosno za 100 odsto za tunele.

Takođe se uvode popusti za korisnike studentskih kartica od dva odsto, penzionerskih kartica od tri odsto, dok vlasnici električnih vozila imaju popust na putarinu od 10 odsto. Primena popusta će biti moguća isključivo korišćenjem veb servisa za elektronsku naplatu putarine.

U saopštenju se navodi da su izmene cenovnika u skladu sa obavezama propisanim u Zakonu o naknadama za korišćenje javnih dobara, a na osnovu Odluke o izmenama i dopuni Odluke o visini posebne naknade za upotrebu javnog puta, njegovog dela i putnog objekta (putarina), mada nije dat pregled koliko su putarine poskupele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari