Od jula Vizer otvara devet novih linija iz Beograda 1Foto: Beta/AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Jozef Varadi, izvršni direktor mađarske niskotarifne aviokompanije, najavio je danas na beogradskom aerodromu da će od sredine jula biti otvoreno devet novih linija iz Srbije.

Ovo će biti praćeno stacioniranjem još jednog aviona na Aerodromu Nikola Tesla i to Erbasovog A321, a prema njegovim rečima, cilj je da sva tri aviona u Beogradu, od kojih su dva A320, budu noviji A321.

Varadi je istakao da će sa trećom letelicom kapacitet Vizera biti 1,3 miliona sedišta godišnje i da bi trebalo da zauzmu oko 15 odsto tržišta Srbije, iza Er Srbije koja ima udeo 44 odsto, a ispred Lufthanze koja bi trebalo da ima pet odsto tržišta.

On je istakao da je Vizer jedna od retkih aviokompanija u svetu koja nije dobila subvencije države.

„U Srbiji je situacija slična kao u drugim zemljama. Globalno države sve više finansijski pomažu nacionalne kompanije i sada imamo preokret i sve veće prisustvo države u ovom sektoru. To je dobro za industriju“, ocenio je Varadi dodajući da će i pored toga pobediti kompanija sa najmanjim troškovima, a kako je naveo, upravo Vizer ima najniže troškove u Evropi.

On je napomenuo da je interes države s jedne strane da ima konkurenciju na tržištu i da to doprinosi razvoju, na primer, turizma, ali i s druge strane u slučaju nacionalnih kompanija ima potrebu da ih zaštiti.

„Videćemo koliko će države biti racionalne u podršci nacionalnim aviokompanijama. U svakom slučaju očekujemo da će cene karata ići na dole jer kompanije moraju da stimulišu ljude da lete, a tu će prednost imati oni sa niskim troškovima“, rekao je Varadi u obraćanju novinarima.

On je na pitanje da li planiraju akvizicije istakao da će se fokusirati na svoj poslovni model i organski rast, posebno što će druge aviokompanije koje su u problemima napuštati destinacije što će otvoriti prostor za njih.

„Da kupujemo loše kompanije? Nismo Etihad“, rekao je Varadi.

Nove linije koje se od 16. jula otvaraju iz Beograda su: Hamburg, Keln, Fridrihshafen (Nemačka), Brisel Šarlroa (Belgija), Milano Malpensa (Italija), Lisabon (Portugal), Barselona El Prat (Španija), Oslo Sandefjord Torp (Norveška), Turku (Finska). Sa ovim će Vizer ponuditi ukupno 28 ruta ka 16 zemalja iz Beograda i Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari