Kntrolom prometa putem fiskalnih kasa koju su inspektori Poreske uprave obavili u julu, utvrđeno je da je samo nešto više od 50 odsto ugostiteljskih objekata, pekara i objekata brze hrane evidentiralo promet po zakonom utvrđenoj proceduri. Zbog neizdavanja fiskalnih računa i drugih prekršaja privremeno je na 30 dana zatvoreno oko 30 odsto kontrolisanih objekata – saopštio je juče na konferenciji za novinare Miodrag Đidić, državni sekretar zadužen za koordinaciju rada pet uprava u nadležnosti Ministarstva finansija.

Kntrolom prometa putem fiskalnih kasa koju su inspektori Poreske uprave obavili u julu, utvrđeno je da je samo nešto više od 50 odsto ugostiteljskih objekata, pekara i objekata brze hrane evidentiralo promet po zakonom utvrđenoj proceduri. Zbog neizdavanja fiskalnih računa i drugih prekršaja privremeno je na 30 dana zatvoreno oko 30 odsto kontrolisanih objekata – saopštio je juče na konferenciji za novinare Miodrag Đidić, državni sekretar zadužen za koordinaciju rada pet uprava u nadležnosti Ministarstva finansija. On je istakao i da je Poreska uprava u periodu od 1. maja do 23. avgusta povećala naplatu javnih prihoda za 13,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Bivši direktor carine „na raspolaganju“

– Bivši direktor Uprave carina Dragan Jerinić je svoj radno pravni status u Upravi carina regulisao tako što se izjasnio da se stavlja na raspolaganje. Po zakonu ima pravo na šest otpremnina i to mu je omogućeno da uzme. To je njegov lični principijelni stav i ne bih to dalje komentarisao. U Upravi carina se protiv njega ne vodi nijedan postupak – rekao je Predrag Petronijević, direktor Uprave carina Srbije.

On je upozorio i na probleme lokalnih samouprava koje su u obavezi da do kraja 2008. od Poreske uprave preuzmu naplatu poreza na imovinu.
– Lokalne samouprave ne pokazuju dovoljno interesovanja da preuzmu naplatu poreza. Samo četiri grada – Beograd, Kragujevac, Vrnjačka banja i Vranje – počeli su da osposobljavaju ljude, a ostale lokalne samouprave biće u velikom problemu ako ne preuzmu taj posao u narednih godinu dana – rekao je Đidić i dodao da im je na raspolaganju pomoć Poreske uprave.
Kada je reč o Upravi za sprečavanje pranja novca, Đidić je podsetio da je u toku izrada novog zakona o sprečavanju pranja novca, a osnovna novina biće uvođenje propisa o sprečavanju finansiranja terorizma. Predlog zakona biće upućen Skupštini u oktobru i trebalo bi da bude usvojen do kraja godine. Ukoliko ne bude usvojen do maja, Srbiji preti isključivanje iz relevantnih međunarodnih institucija.
– Prioritet Uprave carina biće integrisano upravljanje granicama koje će omogućiti brži i lakši promet robe i putnika. Planiramo da rekonstruišemo granične prelaze, pre svega one prema Crnoj Gori i BIH koji otežavaju rad službi. U toku 2008. godine biće rekonstruisani prelaz kod Preševa. Dao sam nalog da budu rešeni imovinsko – pravni odnosi i obezbeđen je novac za radove – naglasio je Đidić.
Direktor Uprave carina Predrag Petronijević podsetio je da je od 1. januara do 20. avgusta naplaćeno više od 153 milijarde dinara carinskih i poreskih dažbina što je u odnosu na isti period lane za 22 odsto više. Prema zakonu o budžetu za 2007. predviđeno je da bude naplaćeno 54 milijardi dinara na ime carinskih dažbina i do sada je naplaćeno 33,5 milijardi. Kada je reč o naplati PDV iz uvoza naplaćeno je oko 58 odsto od planiranih 180 milijardi dinara. „Do 20. avusta naplatili smo 61 odsto planiranih sredstava i realne su šanse da ispunimo zadatak za ovu godinu“, rekao je Petronijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari