Od ponedeljka prijave za dobrovoljni odlazak iz fabrike 1

Odluka o prijavama za dobrovoljni odlazak iz fabrike u najboljem je interesu svih zaposlenih, lokalne zajednice i za operacije kompanije FCA Srbija, saopšteno je juče iz kragujevačkog Fijata nakon sastanka poslovodstva sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dogovor je postignut i sa sindikatima u FCA Srbija, jer je vrh kompanije obećao povoljne uslove za dobrovoljni odlazak iz firme, a prijavljivanje zainteresovanih radnika počeće od ponedeljka i trajaće do 8. jula. Iako zvanično nije objavljeno, veruje se da će zbog smanjivanja proizvodnje, odnosno ukidanja treće smene, višak biti oko 900 od ukupno 3.200 zaposlenih.

Sa istim problemom, takođe se veruje da će biti suočene i kragujevačke fabrike delova za Fijatova vozila, koje su izgradili kooperanti Grupacije, poput Manjeti marelija, DŽonson kontrola, Sidžita i drugih i pretpostavlja se da će zbog smanjene tražnje na spiskovima prekobrojnih biti nekoliko stotina ljudi.

Kako je najavljeno nakon sastanka sa premijerom, Vučić bi u narednih desetak dana trebalo da otputuje u Torino, sedište kompanije, gde se očekuje susret sa drugim čovekom Fijat Krajsler grupacije, Alfredom Altavilom, koji je zadužen za Evropu, Afriku, Bliski i Srednji istok. Jedna od tema mogla bi da bude i pokretanje proizvodnje drugog modela u Kragujevcu, što je ugovorna obaveza Fijata, ali i završetak infrastrukturnih objekata, što je bila obaveza Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari