Od ponoći počinje prijava građana za pomoć od 60 evra i preko kol centra 1Foto: Screenshot/Instagram/Ministarstvo finasija

Večeras u ponoć počeće sa radom kontakt centar preko kog će građani moći telefonski da se prijave za novčanu pomoć države u iznosu od 30+30 evra, koja će biti isplaćena u maju i novembru, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Broj telefona kontakt centra je 0800 101 100 i poziv je besplatan. Građani će u čuti automatski snimljen glas, koji će ih voditi kroz ceo proces prijave.

Elektronska prijava putem portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs, počela je 28. aprila i do sada se za ekonomsku pomoć države prijavilo više od tri miliona ljudi, a privljivanje traje do 15. maja.

 

Pravo na novčanu pomoć države u iznosu od 60 evra imaju punoletni državljani Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, sa važećom ličnom kartom na dan 23. aprila.

Korisnici penzije, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne treba da se prijavljuju, jer će njima pomoć biti automatski uplaćena, navodi se u saopštenju.

Penzioneri će prvih 30 evra dobiti 6. maja, dok će drugih 30 evra dobiti u novembru. Dodatno, penzioneri će u septembru dobiti još 50 evra.

Primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija dobiće prvih 30 evra 7. maja.

Isplate za ostale punoletne građane koji su se prijavili počeće od 12. maja i, kako se očekuje, biće završene do 20. maja.

Ova mera se sprovodi u okviru trećeg paketa pomoći građanima i privredi u cilju ublažavanja ekonomskih posledica pandemije korona virusa. Treći paket podrške vredan je 257 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.