Počela prijava vakcinisanih građana za 3.000 dinara 1Foto: Nemanja Kuč

Svi građani stariji od 16 godina, koji su do 31. maja dobili bar jednu dozu vakcine protiv korona virusa, od danas pa do 15. juna mogu da se prijave za pomoć od 3.000 dinara, a novac će dobiti do 20. juna.

Za pomoć se mogu prijaviti svi državljani Srbije stariji od 16 godina, koji su zaključno sa 31. majem, primili makar jednu dozu vakcine.

Prijavu za pomoć možete izvršiti preko linka pmi.trezor.gov.rs

Kako je saopšteno, nakon današnje sednice Kriznog štaba, svi oni koji se prijave od 1. juna u ponoć i vakcinišu se u narednih sedam dana, mogu takođe da dobiju pomoć od 3.000 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će prijava za 3.000 dinara biti jednostavna, ista kao što je to bio slučaj kada su se građani prijavljivali za 30+30 evra, odnosno biće potrebno da se unese matični broj, broj važeće lične karte i da se izabere banka u kojoj želite da vam se uplati novac.

Siniša Mali je napomenuo da se za ovu meru podrške vakcinisanim građanima penzioneri ne prijavljuju, dok za lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija prijavu podnosi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

„Naglašavam da se korisnici socijalne pomoći prijavljuju za 3.000 dinara za vakcinisane građane“, istakao je ministar.

Počela prijava vakcinisanih građana za 3.000 dinara 2

On je najavio i da će od petka, 4. juna, početi sa radom kontakt centar za prijavu telefonom, a broj će biti objavljen pred početak njegovog rada.

Prijava za 3.000 dinara podrške imunizovanim građanima biće moguća do 15. juna, dok će isplate biti realizovane odmah po završetku prijave.

Ministar je pozvao sve vakcinisane građane da se prijave za 3.000 dinara, i napomenuo da je sistem za prijavu već razrađen i da odlično funkcioniše.

Da li ste se prijavili za 3.000 dinara?

Loading ... Loading ...

„Želimo da što pre razvijemo kolektivni imunitet i da što veći broj građana primi vakcinu protiv korona virusa. Zato smo i izašli sa ovom merom kojom želimo da nagradimo sve koji su primili makar jednu dozu vakcine“, rekao je ministar.

On je naglasio da država u dinar i u dan isplaćuje obaveze koje ima, pa je tako već 5,7 miliona građana primilo prvu ratu od 30 evra, u okviru mere podrške 30+30 evra, dok će im druga biti isplaćena u novembru mesecu.

Podsetio je i da će nezaposleni sredinom juna meseca dobiti po 60 evra, dok će penzioneri u septembru dobiti dodatnih 50 evra.

Takođe, rekao je ministar, prošle sedmice je našim građanima na Kosovu i Metohiji uplaćena mera pomoći i podrške, i to po 100 evra za svako lice, uključujući i decu, odnosno po 200 evra ukoliko je reč o nezaposlenom licu.

Takođe, u junu će biti isplaćena poslednja, treća rata u vrednosti od 50 odsto minimalne zarade za pomoć privredi, kao i treća od šest rata podrške autoprevoznicima.

„Sve mere podrške koje sprovodimo isplaćujemo bez dana kašnjenja, kao što smo i obećali, a tako će se nastaviti i u buduće. Građani nam veruju, nemaju sumnje da će dobiti novac ukoliko se prijave i veruju svojoj državi“, zaključio je ministar Siniša Mali.

„Za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć, nije bitno koju vakcinu su građani primili od četiri dostupne u našoj zemlji, a to su vakcine proizvođača Sinofarm, Fajzer, AstraZeneka i Sputnjik V“, saopštila je ranije Vlada Srbije.

Pravo na 3.000 dinara imaće oko dva miliona građana.

Prema poslednjim podacima Srbiji je potpuno vakcinisala više od 28 odsto građana, objavila je juče Al Jazeera Balkans, pozivajući se na podatke naučne online publikacije „Our World in Data“.

U Beogradu je zaključno sa subotom vakcinisano 50,2 odsto ukupnog punoletnog stanovništva, odnosno 698.594 ljudi, a revakcinisano 43 odsto ukupnog punoletnog stanovništva, odnosno 598.773 građana, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.