Odbačena tužba „Milenijum tima“ protiv portala Nova.rs 1Foto: N1

Tužba kompanije „Milenijum tim“ protiv portala Nova.rs odbačena je u prvom stepenu 28. februara ove godine odlukom sudije Višeg suda u Beogradu.

Ovo je prva prvostepena odluka u nizu tužbi koje je pomenuta firma podnela protiv portala Nova.rs zbog izveštavanja o poslovima naplaćenih iz državnog budžeta i povezanih sa Srpskom naprednom strankom.

Tužba je odbijena u odnosu na tekst „Milenijum tim – naprednjačka hobotnica za sve poslove“. U dispozitivu se navodi da se odbija zahtev za naknadu štete i uklanjanje ovog teksta.

Kako proizilazi iz obrazloženja presude koju donosi sudija Jasmina Vukovljak Jovanović 28. februara ove godine, nije utvrđeno da je „Milenijum tim“ trpeo štetu zbog objavljenog teksta na portalu Nova.rs, kao i da je sud dozvolio analizu poslovanja ove firme uviđajući potrebu da se „ostvari otvorena debata“ o poslovnoj praksi kompanije, posebno u kontekstu informisanja i zaštite potrošača.

Ta debata, smatra sud, nije uticala na „podjednako značajno pravo“ „Milenijum tima“ da očuva ravnopravnost svoje kompanije.

Ovo je prvostepena presuda i obe strane imaju pravo na žalbu.

Kompanija, „Milenijum tim“, koja je veliki poslovni uspon doživela nakon dolaska Srpske napredne stranke na vlast u Srbiji, podnela je protiv portala Nova.rs i drugih medija koji su deo „United media“, više tužbi zbog izveštavanja o poslovnim aktivnostima preduzeća, ali i veza kompanije sa vladajućim režimom.

Urednici ovih medija okarakterisali su tužbe kao prave primere SLAPP tužbi, koje se koriste kako bi brojnošću i visinom odštetnog zahteva odvratile novinare da izveštavaju o određenim temama.

Visina odštete koju je „Milenijum tim“ zatražio iznosila je 100.000 evra. U toku procesa, iznos je smanjen na 100 evra.

U konkretnom tekstu, Nova.rs je pisala o razgranatom „portfoliju“ „Milenijum tima“ koji obuhvata gradnju stanova, vinogradarstvo, banjski turizam, gasifikaciju, mostogradnja…

„U koju god od ovih oblasti da pogledate sačekaće vas ime ‘Milenijum tima’ ili neke s njom povezane kompanije. Mada je u početku ova kompanija dovođena u vezu sa socijalistima, posebno njihovim funkcionerom Dušanom Bajtovićem i gasifikacijom, poslovima koje sada dobijaju proširili su se kao hobotnica po svim sferama biznisa, a ime kompanije se sada uveliko vezuje za najjaču političku partiju u zemlji – Srpsku naprednu stranku i ministra finansija Sinišu Malog“, navodi se, između ostalog, u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari