Odbor za finansije Skupštine Srbije za predsednika DRI predložio Duška Pejovića 1Foto: Medija centar

Odbor Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava predložio je danas za novi petogodišnji mandat predsednika Državne revizorke institucije (DRI) Duška Pejovića, koji i sada obavlja tu funkciju, a za potpredsednka Mariju Obrenović.

Za članove Saveta DRI predloženi su Nevenka Bojanić, Marijana Simović i Ljiljana Dimitrijević, koje i sada obavljale tu funkciju, a predložila ih je poslanička grupa Aleksandar Vučić-Zajedno možemo sve, kao i Pejovića.

Mariju Obrenović predložila je poslanička grupa Ivica Dačić SPS.

Svi kandidati su od prisutnih 17 članova pojedinačno dobili po 11 glasova, ali isto toliko i kada se glasalo o predlogu u celini.

Skupštinski odbor je predložio da Skupština Srbije o predloženim kandidatima raspravlja po hitnom postupku.

Pejović je u predstavljanju rekao da je doktor ekonomskih nauka u oblasti revizije i da je od 37 godina radnog staža, 20 proveo u oblasti državne revizije.

„U radu ću uvek pre svega imati ispred sebe interese Srbije“, rekao je Pejović.

Dodao je da je u njegovom petogodišnjem mandatu DRI ažurirala sve priručnike, metodologije i smernice za rad.

„Uvedene su zasebne revizije i povećan obuhvat subjekata i broj revizorskih izveštaja. DRI jedina u regionu sastavlja konsolidovane izveštaje i revidira ih. Povećali smo broj revizija pravilnosti i svrsishodnosti poslovanja, 2018. godine je učešće bilo 37 odsto, a danas 63 odsto, što se uklapa u osnovnu obavezu za Poglavlje 32 u procesu pridruživanja Srbije EU da se poveća broj izveštaja, posbno o svrsishodnosti poslovanja“, rekao je Pejović.

Naveo je da su Svetska banka i druge relevantne institucije to pozitivno ocenili.

Pejović je rekao i da je u toku njegovog mandata modernizovan sajt i da se jednim klikom može naći određeni izveštaj, a da se rade sve vrste revizija, finansijske, o pravilnosti poslovanja i svrsishodnosti i njhove kombinacije, revizije ranije datih preporuka i revizije po oblastima o javnim nabavkama na lokalu ili školama.

„Ove godine smo za rad iz budžeta potrošili 896 miliona dinara, a ušedeli smo 9,6 milijardi dinara, što znači da smo za jedan potrošeni dinar budžetu obezbedili 11 dinara. Bilansi aktive države 2021. godine u odnosu na 2010. veći su za dva biliona dinara ili 9,5 puta, posebno zbog zemljišta koje nije bilo evidentirano u bilansima“, rekao je Pejović.

Član Odbora (Narodna stranka) Đorđe Stanković rekao je da je nerazumno da SNS predloži kandidata koji je pred penzijom, pa će za godinu i sedam meseci morati da se bira novi predsednik DRI.

On je upitao da li je DRI radila reviziju trošenja državnog novca u RTS-u i Telekomu, a Pejović je odgovorio da je 2020. rađena revizija u Telekomu, a da do njegovog dolaska na čelo te institucije nije rađena ni jedna.

On je rekao da je i u Elektroprivredi Srbije za vreme njegovog mandata urađeno šest revizija, a pre toga samo jedna, 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari