Održan sastanak članica CEFTA-e o liberalizaciji u trgovini uslugama 1Foto: CEFTA

“Države sa dinamičnijim tržištima usluga mogu privući više stranih investicija, imati bolji pristup znanju, istraživanju i razvoju. To znači niže cene i veći izbor za potrošače, a istovremeno je korisno i za kompanije jer imaju pristup efikasnijim posredničkim uslugama”, zaključeno je danas na CEFTA sastanku o trgovini uslugama održanom u Kotoru u Crnoj Gori.

U saopštenju izdatom nakon sastanka navodi se da regionalna integraciona politika ima za cilj da liberalizuje pristup tržištu za sve ekonomije Zapadnog Balkana i Moldaviju, kao i da podstakne trgovinu između zemalja potpisnica Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA). Cilj je da se eliminišu carinske i necarinske barijere u trgovini među svojim potpisnicama, i na taj način pripremi šest ekonomija Zapadnog Balkana i Moldaviju za trgovinu na evropskim i međunarodnim tržištima. Dodatni protokol 6 proširio je princip slobodne trgovine unutar CEFTA-e na uslužni sektor što će otvoriti put za dalju ekonomsku integraciju sa drugim tržištima.

CEFTA regionalni sastanak o trgovini uslugama organizovan je u okviru projekta „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a koji sufinansiraju Evropska unija i Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

– Integracija je u oblasti usluga znatno je manje napredovala nego u trgovini robama. Kompanije koje žele da pruže svoje usluge u nekoj drugoj članici CEFTA-e i dalje se susreću sa brojnim preprekama u vidu domaće regulative i mnogi pružaoci usluga se na kraju ograničavaju samo na svoja lokalna tržišta, pa sektor usluga ne može da realizuje svoj potencijal. Stoga ne treba zanemariti važnost obezbeđivanja okvira za slobodno kretanje usluga“, naglasila je Tanja Bošković, projektna menadžerka u GIZ-u.

Prema rečima Dejvida Hadsona, predstavnika Generalnog direktorata Evropske unije za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) trgovina uslugama jedan od stubova Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM). „Kao sve važniji deo modernih ekonomija, ima ogroman uticaj na svakodnevni život ljudi i preduzeća“, rekao je on.

Kristina Čeban, šefica Odseka za međunarodnu ekonomsku saradnju u Ministarstvu ekonomije Republike Moldavije podsetila je da su potrebni dodatni napori svih strana za stvaranje boljeg okruženja za trgovinu uslugama: „Očekujem da tokom ovog godine, u kojoj Moldavija predsedava, snažnu primenu CEFTA Dodatnog protokola 6, koji predstavlja veoma važnu prekretnicu regionalne integracije”.

Sastanak je okupio sve zainteresovane strane iz sedam CEFTA ekonomija, kako bi razgovarali o narednim koracima u implementaciji Dodatnog protokola 6 koji se posebno fokusira na ograničenja pristupa tržištu i ograničenja vezana za diskriminaciju stranih kompanija u odnosu na domaće. Projekat čini napore da stvori mogućnosti za dalju ekonomsku integraciju CEFTA privreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari