Nismo uspeli da postignemo dogovor sa predstavnicima Ministarstva infrastrukture. Pokušali samo da razgovaramo sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ali nam nije uspelo. Takođe, nismo uspeli da dođemo do premijera Srbije Mirka Cvetkovića. Kako stvari stoje, ovo je bio naš poslednji protest. Po svemu sudeći preduzeće će otići u stečaj koji će radnici mirno dočekati – izjavio je juče za naš list Milan Jovanović, predsednik Samostalnog sindikata PZP „Beograd“.


Oko 500 radnika pet preduzeća Nibens grupe juče je blokiralo saobraćaj u Nemanjinoj ulici, kod zgrade Vlade Srbije, zahtevajući isplatu zaostalih zarada i rešenje finansijskih problema tih firmi. Radnici su blokirali tramvajski saobraćaj i obe kolovozne trake ispod raskrsnice sa Ulicom kneza Miloša. Pred zgradom Vlade okupili su se radnici preduzeća za puteve „Beograd“, „Kragujevac“, „Vranje“, i „Niš“ i „Vojvodina – Bačkaput“. Jovanović je dodao da je Privredni sud odbio zahtev o restrukturiranju PZP „Niš“ navodeći da će to preduzeće verovatno otići u stečaj.

Podsećanja radi, sindikati pet putarskih preduzeća iz Nibens grupe protestovali su prošle sedmice pred zgradom Vlade, zahtevajući rešavanje problema dugovanja tih firmi, i da im se omogući rad. Nakon protesta postignut je dogovor o isplati zarada sa predstavnicima Vlade, ali je prema tvrdnjama radnika, propao zbog neslaganja AIK banke, najvećeg poverioca Nibens grupe. Radnici su juče protestovali kako bi im se isplatila bar jedna zarada da bi mogli da se vrate na posao. Sindikalci tvrde da im nisu isplaćen između dve i četiri plate. Preduzeća grupe Nibens imaju više od 5.000 zaposlenih. Putari te grupe održavaju više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvovali su u izgradnji auto-puta na Koridoru 10, a PZP „Beograd“ je angažovano na izgradnji autoputa Beograd – juži Jadran. Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković je u uhapšen u maju zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj oštetivši za 32 miliona evra Fabriku maziva iz Kruševca, koju je kupio u privatizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari