OPEK: Potražnja za naftom premašiće nivo od pre korone 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

OPEK je ostao pri svojoj prognozi da će svetska potražnja za naftom premašiti nivo pre pandemije korona virusa 2022. godine, iako su neke zemlje članice te grupe skeptične po tom pitanju zbog ruska intervencija u Ukrajini i razvoj događaja oko pandemije.

Kako prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije u svom mesečnom izveštaju, Organizacija zemalja izvoznica nafte je zadržala prognozu da će svetska potražnja za “crnim zlatom” porasti za 3,36 miliona barela dnevno u 2022., produžavajući oporavak od pada iz 2020. godine.

„Gledajući unapred, trenutna geopolitička dešavanja i neizvesnost širenja pandemije u drugoj polovini godine i dalje predstavljaju značajan rizik za prognozirani oporavak na nivoe od pre pandemije“, navodi se u izveštaju OPEK-a.

Između ostalog ističe se da će inflatorni pritisci verovatno potrajati i ostaje veoma neizvesno kada bi geopolitička pitanja (misli se prvenstveno na rat u Ukrajini) mogla biti rešena.

Ipak, predviđa se da će potražnja za naftom u drugoj polovini ove godine biti na zadovoljavajućem nivou.“ piše u izveštaju. Takođe, očekuje da će svetska potrošnja premašiti granicu od 100 miliona barela dnevno u trećem tromesečju, u skladu s ranijim projekcijama, i da će prosek za 2022. dostići 100,29 miliona barela dnevno, malo iznad stope pre pandemije u 2019. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari