Naftni šok se neće završiti ove godine 1Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Naftni šok se neće završiti 2022. jer je gotovo sigurno da će se pretočiti u sledeću godinu, prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Kako piše američki dnevni list Vol strit žurnal zapadni zvaničnici brinuda će nafta tipa “brent” uskoro dostići 150 dolara po barelu sa sadašnjih

oko 120 dolara. Pojedini analitičari strahuju da će i dalje rasti, podstaknuta dodatnom potražnjom usled pandemije korona virusa i evropskim sankcijama Rusiji.

U očekivanju prognoze Međunarodne agencije za energetiku, trgovačke kuće, naftne kompanije i zemlje OPEK-a imaju konsenzus da će tokom 2023. godine potražnja za “crnim zlatom” porasti između milion i 2,5 miliona barela nafte dnevno. U preostalom delu tekuće godine potražnja za naftom će prema prognozama Međunarodne agencije za energetiku porasti za 1,8 miliona barela dnevno. Svaki godišnji rast potražnje iznad milion barela nafte dnevno smatra se prilično velikim.

Kada je pak reč o ponudi, trgovci naftom očekuju da će, u najboljem slučaju, Rusija održati trenutni nivo od oko 10 miliona barela dnevno, što je pad od oko 10 odsto od početka vojne intervencije Moskve u Ukrajini. Međutim, pojedini analitičari smatraju da bi ponuda mogla pasti za još milion barela ili čak 1,5 miliona barela nafte dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.