OPEK + sporazum šteti poslovnim interesima Rosnjefta 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Smanjenje proizvodnje nafte u Rusiji sprečava njenog najvećeg proizvođača, kompaniju Rosnjeft, da u potpunosti iskoristi svoj poslovni potencijal, izjavio je izvršni direktor tog ruskog državnog naftnog giganta Igor Sečin.

Rosnjeft na ovaj ili onaj način ograničava proizvodnju sirove nafte od 2017. godine, što sprečava kompaniju da u potpunosti iskoristi svoj potencijal“, rekao je Sečin tokom rasprave o performansama kompanije u prvom polugodištu.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije samo ove godine Rusija se obavezala da će smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno. Povrh svega, Moskva je takođe obećala da će smanjiti izvoz nafte u avgustu za još 500.000 barela dnevno i da će smanjiti isporuke u septembru za 300.000 barela dnevno.

Oilprice.com napominje da ovo nije prvi put da se Sečin žalio na OPEK+ sporazum. U junu ove godine, Sečin je rekao da Rusija izvozeći procentualno manje svoje proizvodnje nafte, gubi tržišni udeo u odnosu na druge članice OPEK+.

Neke članice OPEK+ izvoze i do 90 odsto svoje proizvodnje nafte, dok je za Rusiju taj udeo oko 50 odsto ukupne proizvodnje, izjavio je čelnik Rosnjefta.

Ta kompanija je povećala proizvodnju nafte i gasa za sedam odsto u prvoj polovini 2023. godine, ali je njena proizvodnja morala biti smanjena u drugom kvartalu, „s obzirom na spoljna ograničenja“, rekao je Sečin. Poslovanje Rosnjefta je takođe izazvano stalnim poreskim amandmanima koje je Rusija sprovela ove godine. „Promenljivo poresko okruženje, uključujući zakonske promene koje su već donete i nove inicijative, čini poslovanje kompanije izazovnijim“, rekao je Sečin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari