Opština Kraljevo ignoriše indijske radnike na svom pragu 1

Pedesetak radnika iz Indije nastavilo je i juče štrajk glađu ispred zgrade gradske uprave u Kraljevu zahtevajući da im firma „Nikolić d.o.o.“, koja ih je angažovala na izgradnji socijalnih stanova, isplati zaostale zarade od marta.

Tokom prva dva dana njihovog protesta niko iz Skupštine grada Kraljeva nije izašao iz zgrade da razgovara sa njima niti su pozvani unutra kako bi neko od nadležnih sa njima popričao.

Takođe, nije bilo ni bilo kakvih reakcija predstavnika firme „Nikolić d.o.o.“ koji tvrde da su indijski radnici samoinicijativno prekinuli sa radom u martu i da im zbog toga ne mogu isplatiti novac koji traže.

Indijski radnici pak to demantuju i tvrde da su sa radom prestali tokom leta zbog neisplaćenih zarada a ne u martu kako tvrdi Nina Nikolić, vlasnica građevinskog preduzeća „Nikolić d.o.o. iz Kraljeva.

– Potpuno je neverovatno da niko od nadležnih ne reaguje po ovom pitanju. Indijski radnici koji protestuju su zasad naišli na solidarnost i razumevanje samo prolaznika u Kraljevu, jer dosta njih zastane i popriča sa Indijcima upoznajući se sa problemom sa kojim su se suočili. Neshvatljivo je da nadležni ne sankcionišu to što radnici iz Indije nisu dobili zarade koje su im zakonski zagarantovane kao i što niko ne snosi odgovornost zbog toga što su neki od njih radili, a da nisu bili prijavljeni. Po svemu sudeći, poslovodstvo „Nikolić d.o.o.“ nema nameru da isplati zaostale plate. Jedina šansa da se stvore uslovi da se to ostvari je pritisak javnosti. S obzirom na to nastavićemo da pratimo situaciju sa indijskim radnicima i u sklopu toga putujemo u Kraljevo kako bismo videli kako možemo da im pomognemo na licu mesta – kažu za Danas iz organizacije „Astra“, koja se bavi iskorenjivanjem radne eksploatacije.

Juče smo pokušali da kontaktiramo i Inspekciju rada u Kraljevu kako bismo saznali kako su postupili po prijavi Indijaca da im poslodavac nije isplatio zarade, ali se niko nije javljao na telefon.

Podsećanja radi, pedesetak radnika iz Indije, koje je angažovala građevinska firma „Nikolić d.o.o.“ započela je u sredu ispred sedišta gradske uprave u Kraljevu štrajk glađu.

Oni tvrde da im je poslednja zarada isplaćena za februar.

Nakon toga isplata ličnih dohodaka više nije bilo zbog čega su na leto radnici iz Indije prestali za radom i zatražili od vlasnice preduzeća, Nine Nikolić da im isplati sve zaostale zarade.

Oni dolaze iz siromašnih porodica kojima je njihov rad u inostranstvu faktički jedini vid održavanja egzistencije.

Zbog toga novac koji zarade šalju svojim familijama u Indiju.

Tvrde da svakom od njih „Nikolić d.o.o.“ duguje između 1.500 do 2.500 evra.

Indijske radnike je firma „Nikolić“ angažovala preko američke kompanije „Idea kapital“.

Nina Nikolić je istovremeno i direktorka ogranka te kompanije u Srbiji.

Danas je pisao u januaru da su se indijski radnici, koje je angažovalo „Nikolić“, zaposleni na izgradnji brze pruge između Beograda i Budimpešte i Koridora 11 žalili da poslodavac kasni sa isplaćivanjem zarada, novčano ih kažnjava zbog navodnih prekršaja iako za to nema zakonski osnov i na loše uslove rada.

Zbog toga su i tada stupili u štrajk sa zahtevom da im zaostale zarade budu isplaćene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari