Otkazani današnji protesti u Ziđinu 1Foto: Beta/Milan Obradović

Umesto na proteste koje su najavili prošle srede, reprezentativni sindikati kompanije Ziđin (nekadašnji RTB Bor) danas će ponovo sesti za pregovarački sto i nastaviti razgovore o novom kolektivnom ugovoru.

Kako navode u saopštenju kojim su se oglasili Sindikat rudara Serbia Zijin Copper, Sindikat Nezavisnost Ziđin Bor, Samostalni sindikat metalaca Srbije, Sindikat metalurga Srbije – Bor, Samostalni sindikat Ziđin Bor i Samostaln sindikat Ziđin Majdanpek, za sada se odustalo od aktivnosti na zakazanim protestima u znak dobre volje jer su „predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, kompanije Srbija Ziđin Koper uz prisustvo predstavnika sindikata 25. juna 2021. godine u Beogradu postigli sporazum u vezi sa nastalim problemima u pregovorima za zaključenje kolektivnog ugovora.“

– Poslodavac se obavezao da Pravilnik o radu broj 6711 od 23.06.2021. godine stavi van snage i da objavi drugi pravilnik. Tekst novog pravilnika o radu je identičan tekstu Kolektivnog ugovora od 21.06.2018.godine i važiće do zaključenja novog Kolektivnog ugovora – navodi se u obaveštenju reprezentativnih sindikata.

Reprezentativni sindikati kompanije Ziđin objavili su takođe da se pregovori o novom Kolektivnom ugovoru nastavljaju od ponedeljka, 28. juna uz prisustvo predstavnika zainteresovanih ministarstava, kao i da je dogovor sa predstavnicima kompanije postignut uz pomoć Ministarstva rudarstva i energetike.

– Na sastanku sa predstavnicima ministarstava rudarstva, rada i privrede, prošlog četvrtka, dobili smo podršku za naše zahteve da se ne umanji nijedno radničko pravo u novom kolektivnom ugovoru koji reprezentativni sindikati treba da potpišu sa poslodavcem. Takođe, u petak je održan sastanak nadležnih u Vladi Srbije sa predstavnicima kompanije Ziđin, u prisustvu sindikata, na kome se sa kineskim poslodavcem razgovaralo o zaključenju kolektivnog ugovora koji će štiti prava zaposlenih – kaže za Danas Časlav Gavrić, predsednik Sindikata „Nezavisnost“ Ziđin iz Bora.

On dodaje da je za sindikalce problem i to što kineski poslodavac namerava da ne uvaži odredbu o usklađivanju zarade odnosno o uvećanju minimalne cene rada koju propisuje Socijalno ekonomski savet, a što je zakonski zagarantovano.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije objavilo je saopštenje povodom sastanka sa reprezentativnim sindikalnim organizacijama u kompaniji Ziđin u kome prenosi izjavu resorne ministarke Zorane Mihajlović da „razgovori u vezi sa novim kolektivnim ugovorom moraju da se nastave i da se uskoro zaključi novi“.

– Ministarstvo je tu da razgovaramo, jer razumemo problematiku i prava radnika. Naš cilj je da kompanija dobro radi a da radnici budu zadovoljni – istakla je Zorana Mihajlović.

U razgovorima sa nadležnima u Vladi Srbije učestvovali su predstavnici Sindikata rudara Srbije, Sindikata „Nezavisnost“ Ziđin, Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Sindikata metalurga Srbije, Samostalnog sindikata Ziđin Bor, Samostalnog sindikata Ziđin Majdanpek i sindikalne organizacije Topionica Bor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari