Otkazani svi večernji treninzi: U Majdanpeku doneta naredba o merama štednje električne i toplotne energije 1Majdanpek/Foto: J. B. K.

Poput drugih lokalnih samouprava u Srbiji i majdanpečka je propisala mere štednje električne itoplotne energije. Naredbu o realizaciji plana mera štednje doneli su članovi Opštinskog veća, a odnosi se na opštinsku upravu, javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač opština Majdanpek, osnovne i srednje škole i mesne zajednice.

Naredbom su propisane mere štednje koje od 26. septembra treba da uvedu rukovodioci Opštinske uprave opštine Majdanpek, rukovodioci Odeljenja, direktori javnih preduzeća i ustanova, direktori osnovnih i srednjih škola koji će biti i odgovorni za njihovu primenu.

Prema planu mera štednje električne i toplotne energije, otkazani su svi večernji treninzi sportskih ekipa u sportskim halama i školskim salama posle 19 časova, dok se za treninge u periodu do 19 časova može koristiti samo 50 procenata instalirane rasvete.

Od ovog ograničenja izuzete su jedino zvanične utakmice timova, kojima se preporučuje ukoliko je moguće, da zvanične utakmice pomere na termine pre 19,00 časova u ranijim dnevnim terminima.

Naredbom Opštinskog veća naloženo je da se u ovim objektima, tamo gde to nije učinjeno, obične živine sijalice zamene LED rasvetom.

Propisane mere podrazumevaju zabranu korišćenja klima uređaja, grejalica i drugih grejnih tela na struju tamo gde postoje drugi vidovi grejanja kao što je centralno grejanje, prilagođavanje radnog prostora i hodnika tako da se korišćenje električne energije svede na najnižu moguću meru.

– Nakon završetka radnog vremena svo osvetljenje i svi električni uređaji moraju se gasiti, osim minimalno neophodnog osvetljenja i uređaja koji po prirodi posla moraju biti stalno uključeni (računarski serveri, računari i oprema koja vrši zapis video nadzora i slično – navodi se u naredbi o realizaciji plana mera štednje električne i toplotne energije.

Naredbom se takođe nalaže ograničenje rada dekorativne rasvete na fasadama svih javnih objekata i spomenika kulture, bilborda i svetlećih reklama i novogodišnjeg osvetljenja na najviše četiri sata dnevno i isključenje javne rasvete na otvorenim sportskim igralištima, osim za zvanične utakmice timova.

Propisane mere štednje primenjivaće se do 31. marta iduće godine, a naredba je dostupna na zvaničnoj internet prezentaciji opštine Majdanpek.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari