Otpremnine u Železnicama koštaće tri milijarde dinara 1Foto: Fonet/Aleksandar Veljković

Očekuje se da će u ovoj godini uz otpremnine iz svih železničkih preduzeća otići oko 3.100 zaposlenih, i da će taj program državu koštati oko tri milijarde dinara, rečeno je Danasu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pokušali smo da saznamo i koliko se dosad zaposlenih prijavilo za dobrovoljni odlazak iz preduzeća i kakva je njihova struktura (koliko je njih iz izvršnih službi nadležnih za sprovođenje saobraćaja a koliko iz redova administracije). Međutim, odgovoreno nam je da to ministarstvo nema te podatke jer samo koordinira proces reforme Železnice, pa samim tim i sprovođenje programa rešavanja viška zaposlenih. S druge strane, u Železnicama Srbije, koje smo kontaktirali pre toga, nisu hteli ništa zvanično da komentarišu, uz opasku da ceo proces vode nadležni u Ministarstvu infrastrukture. Ali, kada smo juče ponovo pokušali da dobijemo komentar u Železnicama, nakon što nas je Ministarstvo vratilo na to preduzeće, ostali smo bez ikakvog odgovora.

– Sistematizacije radnih mesta i Program rešavanja viška zaposlenih donose i sprovode preduzeća u sastavu Železnica Srbije, svako za sebe, i odgovornost za sprovođenje Programa je na svakom od tih preduzeća. Ministarstvo ne poseduje spiskove. Višak zaposlenih je određen na osnovu kriterijuma koji su dogovoreni sa sindikatima. Inače, proces utvrđivanja kriterijuma i Programa za rešavanje viška zaposlenih u železničkim preduzećima započeo je prošlog decembra i u tom procesu su učestvovali svi reprezentativni sindikati – kažu u Ministarstvu infrastrukture.

Dodaje se da je bilo suprotstavljenih mišljenja, primedaba i nezadovoljstva sindikata, jer to ni u jednom preduzeću nije lak posao.

– Kada dogovor nije mogao biti postignut u okviru radne grupe koja je osnovana radi utvrđivanja kriterijuma za utvrđivanje viška zaposlenih, reprezentativni sindikati su primljeni na najvišem nivou, gde je u okviru raspoloživih mogućnosti pronađen kompromis – ističu u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Podsećanja radi Danas je pisao da je od oko 3.000 radnika koji će do kraja godine napustiti Železnice Srbije uz dobrovoljne otpremnine, prema tvrdnjama sindikalaca, najveći broj onih koji rade u izvršnim službama direktno vezanim za funkcionisanje železničkog saobraćaja. Zaposleni nevoljno odlaze sa posla, a u slučaju da ne bude hitnog primanja nove radne snage biće ugroženo normalno funkcionisanje i bezbednost saobraćaja.

Prema podacima do kojih smo došli dosad se za dobrovoljni odlazak iz preduzeća prijavilo oko 2.600 zaposlenih. Na pregovorima koje su reprezentativni sindikati imali sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, početkom novembra, dogovoreno je da otpremnine budu povećane sa 150 na 240 evra po godini radnog staža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari