Otvoren novi vertikalni kej u Luci Novi Sad 1foto: kompanija DP World

Kompanija DP World otvorila je danas u Luci Novi Sad vertikalni teretni kej, dužine od 186 metara, u koji je uložila osam miliona evra.

Taj kej će, kako je istaknuto, povećati produktivnost terminala za pola miliona tona i učvrstiti poziciju terminala kao jedne od najvažnijih luka na trgovačkom putu od Nemačke do Crne Gore.

Kej je deo projekta unapređenja luke u koji je DP World uložila ukupno 30 miliona evra, a sastoji se od više projekata proširenja i adaptacije, uključujući novi kej, nabavku nove opreme, silosa za žitarice kapaciteta 20.000 metara kubnih i rekonstrukciju putničkog terminala, koji je ugostio više od 15.000 turista koji posećuju Srbiju.

Ta kompanija istakla je svoj cilj da Luku Novi Sad učini prvom zelenom lukom na Dunavu korišćenjem zelene energije dobijene iz obnovljivih izvora za smanjenje emisije ugljen-dioksida.

„Bezbedan i brz transport duž Dunava do naše luke Konstanca u Rumuniji na Crnom moru, stavlja nas na čelo transportnog i logističkog poslovanja u Srbiji, a ovaj novi investicioni projekat će dodatno učvrstiti našu poziciju kao vodeće luke na Dunavu“, rekao je Generalni direktor DP World Klaudio Negreanu.

Dodao je i da se multimodalni terminal koristi kako bi se obezbedilo da hrana sa vojvođanskih polja stigne u svaki kutak planete.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić istakao je da je prioriter ministarstva ulaganje u reke, pre svega u Dunav, Savu i Tisu, kao i da je ova investicija važna za razvoj rečnog saobraćaja Novog Sada.

„DP World ima obavezu da uloži 30 miliona evra u lučku infrastrukturu i suprainfrastrukturu, do sada je kompanija već investirala 15 miliona, jer su prepoznali da država ima viziju da razvija Novi Sad, grad koji će biti povezan sa drugim delovima zemlje sa tri auto-puta. Ovo što se dešava je samo dodatni kamen u mozaiku koji Novi Sad pretvara u pravi ‘hab’ kada su u pitanju promet robe, ali i putnika“, rekao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari