Otvoren poziv za finansiranje inovacija u privatnom i akademskom sektoru 1Foto: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

Fond za inovacionu delatnost otvorio je drugi javni poziv vredan 10,3 miliona evra za projektno finansiranje privatnog i akademskog sektora u Srbiji, u okviru IPA projekta „Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća“, saopšteno je danas.

Bespovratna finansijska podrška za razvoj novih proizvoda, usluga i tehnologija obezbeđena je u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i uz podršku Evropske unije.

Zainteresovana preduzeća mogu podneti predloge inovativnih projekata iz svih oblasti nauke i tehnologije do 1. aprila 2024. godine.

Fond za inovacionu delatnost za ostvarivanje inovativnog potencijala i pristup globalnom tržištu preduzećima nudi značajnu finansijsku pomoć u iznosu do 120.000 evra i do 500.000 evra po pojedinačnom projektu.

Drugi javni poziv otvoren je za tri programa podrške Fonda – Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede.

Program ranog razvoja podstiče inovativno preduzetništvo i osigurava opstanak startapa koji su u ranoj fazi razvoja, pružanjem finansijske podrške do 120.000 evra, sa 70 odsto učešća Fonda po pojedinačnom projektu. Projektno finansiranje se odnosi na razvoj inovacija koje imaju komercijalni potencijal.

Program sufinansiranja inovacija podržava realizaciju razvojnog ciklusa tehnoloških inovacija već pozicioniranih preduzeća. Za pokrivanje visokih troškova prenosa istraživanja u komercijalno održiv proizvod, visokotehnološkim preduzećima na raspolaganju je do 500.000 evra, sa učešćem Fonda od 60 do 70 odsto ukupnog budžeta pojedinačnog projekta.

Program saradnje nauke i privrede unapređuje industrijska istraživanja podsticanjem zajedničke saradnje privatnog sektora i naučnoistraživačkih organizacija. Sa idejom da stvaraju nove ili unaprede postojeće komercijalno isplative proizvode i usluge, Fond dodeljuje konzorcijumima do 500.000 evra sa 60 do 70 odsto učešća u ukupnom budžetu pojedinačnog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari