Pad prihoda ruske naftne kompanije Lukoil 1Foto; Lukoil

Ruska naftna kompanija Lukoil ostvarila je, prema ruskim računovodstvenim standardima, neto profit od 104,3 milijarde rubalja (1,3 milijarde dolara) u prvom kvartalu 2023, što je 22 odsto manje u odnosu na isti period 2022. godine.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na Rojters podaci RAS obično ne uzimaju u obzir finansije podfirmi.

Drugi najveći proizvođač nafte u Rusiji saopštio je da su njegovi ukupni prihodi pali za 63 odsto na 455,83 milijarde rubalja u periodu januar-mart.

Kompanija nije objasnila razlog pada.Lukoil je, kao i mnoge druge ruske kompanije, prestao da objavljuje svoje finansijske rezultate računate prema međunarodnim standardima, nakon što je Moskva poslala svoje trupe u Ukrajinu u februaru 2022.

Lukoil je istovremeno saopštio da je povećao svoju proizvodnju ugljovodonika, isključujući polje West Qurna-2 u Iraku, za sedam odsto u 2022. na ekvivalent od 2,3 miliona barela nafte dnevno.

Lukoilov koeficijent zamene rezervi za 2022. bio je 144 odsto, a kompanija je povećala preradu nafte za 11,3 odsto na 70,1 milion tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari