Penzionerke postale preduzetnice 1"Super bake" na "Delikatesnom ponedeljku", Sve fotografije: Monika Pavlović

Od šnenokli, preko londonskih štanglica, štrudla sa malom, ali i šapica sa urmama i bezglutenskih kolača – sve ovo nalazi se na trpezi preduzetnica, koje su gotovo sve ušle u osmu deceniju.

Kako su im penzije male, žele da pomognu decu i unučiće, ali i da za sebe zarade i ostanu vitalne, grupa baki iz Beograda odlučila je da svoje životno umeće iz kuhinje prebaci i u “kancelariju”.

Pokrenule su nevladinu organizaciju koja se bavi socijalnim preduzetništvom, a cilj im je  – poslastičarnica u kojoj će isključivo radititi penzionerke, a same će praviti i prodavati svoje omiljene domaće kolače.

Penzionerke postale preduzetnice 2

Od sedam “Super baki”, kako se i zove ova organizacija, koje su prve bile deo biznis ideje, ni jedna se nije bavila ugostiteljstvom. Među njima su krojačice, lekarke, stomatološkinje… Okupio ih je Mario Milaković, dizajner i preduzetnik iz Beograda.

“Poznavao sam nekoliko gospođa i u razgovoru sa njima sam shvatio da, iako su u godinama, žele da nastave da budu aktivne”, govori Milaković. “Zato što zajednički došli na ideju da pokrenemo organizaciju koja će se baviti socijalnim preduzetništvom. Želeli smo da pomognemo nekome, a da opet funkcionišemo kao biznis. A i ko ne voli domaće kolače?”

Penzionerke postale preduzetnice 3

Ispostavilo se da su, iako većina broji preko 70 godina, bake izrazito aktivne. Nakon što je okupio osnovnu ekipu, Mariu se javilo čak 25 penzionerki, većinom preko društvenih mreža. Napravili su događaj na kojem su u KC Gradu, u sklopu stalne akcije “Delikatesni ponedeljak”, bake izvukle iz ladlica svoje najbolje recepte. Nakon veoma uspešne večeri, svoju ideju su, opet inovativno, ponudili i na internetu. Putem sajta za “kraudfanding” pod nazivom “indi go go”, sakupili su prvih 5.500 dolara, za početak posla.

“To ni izbliza nije dovoljno da se otvori poslastičarnica, što mi želimo”, objašnjava Mario. “Ipak, sakupljen novac nam je pokazao da se ljudima ideja dopada i da su spremni da nas podrže. Iako smo u realizaciju krenuli kao nevladina organizacija, čim stanemo na noge, očekujemo da ćemo se boriti na tržištu ravnopravno”.

Penzionerke postale preduzetnice 4

„Super bake“ sa Mariom Milakovićem

Iako se tim od 25 penzionerki čini prevelik, samoodrživi projekat socijalnog preduzetništva treba da kreira mogućnost i okruženje u kojem bi vitalne penzionerke povremeno radile. Većina ima  unuke koje mora da čuva ili putuje kod dece povremeno, pa je radnja zamišljena tako da se bake međusobno uklapaju.

Iako prave tradicionalne poslastice, bake su pokazale izraziti osaćaj za preduzetništvo i idu u korak sa vremenom. Na svom meniu već imaju kolače bez glutena, belog brašna i šećera. Pored domaćih recepata, tu su i oni koje su preduzetnice „pokupile“ sa svojih putovanja ili života u inostranstvu.

“Super bake” trenutno rade zajedno sa još jednom sličnom organizacijom “Naša kuća”, čiji članovi su mladi sa posebnim potrebama. Oni imaju “kuhinju na točkovima”, a pripremaju gotova strana jela i isporučuju ih kao ketering. Odlično su se uklopile sa svojim slatkim asortimanom.

Ukoliko i vi imate ili znate uspešnu i originalnu poslovnu priču za rubriku „Ideja za biznis“ možete pisati redakciji sajta Danasa na adresu danas.idejazabiznis@gmail.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari