Pet banaka u Srbiji od sada nudi Gugl pej uslugu 1

Mogućnost plaćanja putem Gugl pej (Google Pay), odnosno beskontaktno pomoću aplikacije i telefona, od juče je dostupna i u Srbiji.

Pet banaka (OTP, Prokredit, Halkbank, Poštanska štedionica i Intesa) pruža ovu uslugu za svoje korisnike u saradnji sa Masterkardom.

Gugl pej omogućava plaćanje usluga i kupovinu jednostavnim prislanjanjem telefona na POS terminal, odnosno mesto koje je predviđeno na uređaju za plaćanje karticom. Usluga je nastala spajanjem Gugl novčanika (Google Wallet) i Android Pay servisa i godinama unazad postoji u brojnim državama širom sveta.

Proces aktivacije je jednostavan. U okviru prodavnice aplikacija (Play prodavnice) potrebno je preuzeti Google Wallet, gde treba uneti podatke platne kartice direktnim unosom ili njenim slikanjem. Kada je verifikacija završena može se pristupiti plaćanju putem Gugl peja.

Kako ovu uslugu pružaju Masterkard i Viza, valja imati na umu da Prokredit, OTP banka i Poštanska štedionica ovu uslugu pružaju putem Masterkard, dok Inteza i Halkbank podržavaju Gugl pej preko Viza platnih kartica.

Google Pay je, prema tvrdnjama banki, potpuno bezbedan. Ovim putem omogućeno je brzo plaćanje usluga bez vađenja kartice iz novčanika ili ukucavanja PIN koda, direktnim prislanjanjem telefona na uređaj za plaćanje, za šta nije potrebna ni internet konekcija.

Osim plaćanja usluga u prodavnicama, restoranima i drugim uslužnim objektima, na ovaj način je moguće, na primer, podići novac sa bankomata kojima je omogućen NFC. Osim toga, moguće je i plaćanje onlajn ili u aplikacijama, plaćanje autobuskih ili voznih karti, i naravno plaćanje gugl proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari