Petković: Kurti laže, Srbija i EPS plaćaju struju potrošenu na severu Kosova 1Petar Petković Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija kako laže da strujua koju potroše Srbi na severu Kosova nije plaćena.

„Po već oprobanom mehanizmu, Aljbin Кurti nastavlja da u zvaničnom Beogradu vidi dežurnog krivca za sve svoje probleme i propuste i pri tom nema problem da otvoreno i bezočno slaže“. naveo je Petković u saopštenju reaugujući na današnju izjavu Kurtija da i Srbi na severu moraju da plaćaju potrošenu struju.

Petković je objasnio kako je „apsolutno svaki kilovat potrošene električne energije svih ovih godina unazad uredno, plaćen jer su zvanični Beograd i EPS do početka 2021. godine plaćali struju koja je preko prenosnih sistema EMS-a stizala u četiri opštine na severu Кosovu i Metohiji“.

„Dakle, reč je o električnoj energiji Republike Srbije, kojom je Beograd snabdevao sever КiM i to od trenutka kada je Priština pre jedne decenije fizički prekinula snabdevanje severa strujom, što je moglo da dovede do humanitarne katastrofe“, saopštio je Petković i optužio provremene institucije vlasti u Prištini za odgovornost. za nerešeno stanje.

Kako je naveo, oni uporno odbijaju da izdaju licencu za snabdevanje strujom kompaniji „Elektrosever“, čime direktno krše sporazume iz oblasti energetike postignute 2013. i 2015. godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

„Istine radi, Priština odbija da o ovoj temi čak i razgovara tokom poslednjih rundi dijaloga u Briselu, iako je dobijanje licence za snabdevanje za kompaniju ‘Elektrosever’ od vitalnog značaja, ali to Кurti očigledno ne želi. Po pitanju energetike stvar je vrlo jasna, Priština namerno pravi problem, jer odugovlači davanje licence ‘Elektroseveru’ koji je po sporazumu davno ispunio sve neophodne uslove“, saopštio je Petković.

Prema njegovim rečima, umesto da poštuje potpisane sporazume, „Кurti se služi jeftinim politikanstvom i pitanje energetske stabilnosti na severu Кosova i Metohije koristi za obračun sa institucijama države Srbije na КiM. Jasno je da bi Кurti voleo da zatre sve srpske tragove na КiM, ali mu to neće poći za rukom.“

Premijer Kosova ranije danas izjavio je kako i Srbi koji žive na severu Kosova moraju da plaćaju potrošenu električnu energiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari