PKS: Inovacije i kvalitet u oblasti farmacije otvaraju vrata tržišta UAE i firmama iz Srbije 1Foto: Danas/Nina Čolić

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da srpske kompanije, proizvođači medicinskih sredstava, preko lekova i suplemenata do kozmetike, koje ispunjavaju visoke standarde u ovim oblastima, imaju velike mogućnosti da uspeju na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Direktor Кancelarije PKS u Dubaiju Marko Selaković podsetio je da su, zahvaljujući sporazumu PКS i Saveta slobodnih zona Dubaija, privrednicima iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana, omogućene olakšice za pokretanje biznisa poput ubrzanih procedura otvaranja firme, podrške u pripremi i obradi dokumentacije i drugi benefiti.

„Biznis hab Srbije u slobodnoj zoni Dubai South, otvoren 1. oktobra kada je počela Svetska izložba ‘Dubai 2020 Expo’, na raspolaganju je kompanijama za sve vidove podrške i svim privrednicima koji žele da iskoriste prednosti koje Dubai i UAE nude“, rekao je Selaković.

Na Svetskoj izložbi, na tematskoj nedelji „Zdravlje“, koja traje do 5. februara, učestvuje više od 130 srpskih privrednika iz skoro 70 kompanija.

U Biznis habu Srbije direktor u kompaniji „Hoffmann La Roche“ u Dubaiju, Slobodan Nedeljković, srpskim privrednicima koji učestvuju na „Ekspo 2020 Dubai“ održao je prezentaciju o uslovima poslovanja u UAE, regulativi, prednostima i izazovima.

Nedeljković, koji već osam godina radi u UAE, istakao je da je ovo i tržište celog Bliskog istoka veoma atraktivno i otvoreno za sve kompanije koje imaju kvalitetne proizvode.

Privrednicima iz Srbije je poručio da pre odluke da počnu biznis, dobro prouče tržiše, ko su glavni igrači, kakva je regulativa i upoznaju se sa iskustvima naših poslovnih ljudi koji već imaju razvijen posao u Emiratima i regionu.

„UAE veoma cene inovacije i kvalitet, tako da se veoma često dešava da terapija koja dobije odobrenje u SAD za par meseci počinje da se primenjuje i ovde. Ukoliko proizvod prati kvalitet, efikasnost i bezbednost i prevazilazi standard koji se trenutno primenjuje, nije teško doći i postići uspeh na ovom tržištu“, rekao je Nedeljković.

Predstavnica kompanije „Arabian Ethicals“ Tijana Keleš prezentovala je zdravstveni sistem UAE, u jednoj od najvećih i najrazvijenijih ekonomija na Bliskom Istoku, čije zdravstveno tržište omogućava značajni rast za multinacionalne „life-science“ kompanije.

Dodala je da je farmaceutski sektor u 2021. godini imao rast od 5,9 odsto u odnosu na 2020, dok je delatnost zdravstvenih usluga bila veća za 6,8 odsto.

„Zdravstveni sektor se širi kako bi pre svega zadovoljio sve veće potrebe stanovništva UAE, ali i želju nacije da postane ‘healthcare hub’ čitavog regiona“, dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari