PKS: Privrednici očekuju rast prometa u narednom kvartalu 1Foto: Danas/Nina Čolić

Većina privrednika u Srbiji očekuje održavanje i rast prometa u narednom kvartalu, pri čemu ukazuju da su raspoloživost i cena resursa, pored tražnje na domaćem tržištu ključni za unapređenje poslovanja u narednom kvartalu, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Prema podacima ankete o poslovnoj aktivnosti firmi, koju je u julu sprovela PKS, tri četvrtine anketiranih privrednika očekuje da će poslovna klima biti ista ili bolja u trećem kvartalu ove godine.

Pored toga, prema rezultatima istraživanja, 46 odsto ispitanika je ostvarilo rast prometa u drugom u odnosu na prvi kvartal tekuće godine.

Anketirani privrednici su u drugom kvartalu u proseku ostvarili iskorišćenost kapaciteta od 74 odsto, a najveća iskorišćenost ostvarena je u tekstilnoj industriji.
Takođe, ohrabruje podatak da 78 odsto anketiranih firmi raspolaže sa dovoljno finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja.

PKS je navela da resursi ostaju ključni uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost kapaciteta, imajući u vidu da je čak 60 odsto anketiranih označilo manje troškove resursa kao ključni faktor efikasnijeg poslovanja.

Kao i u prethodnom istraživanju, skoro polovina ispitanika je istakla tražnju na domaćem tržištu i bolju raspoloživost resursa kao ključne faktore za veću iskorišćenost kapaciteta.

Kod 33 odsto ispitanika koji su izvozili, u drugom kvartalu 2022. godine zabeležen je povećan izvoz u odnosu na prethodni kvartal i to u proseku za 50 odsto.

„Zaposlenost je stabilna, imajući u vidu da je 87 odsto anketiranih održalo ili povećalo broj radno angažovanih u drugom kvartalu, kao i da 94 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u narednom kvartalu. Aktuelna ponuda radne snage u zemlji, u smislu obrazovnih profila i radnog iskustva, odgovarajuća je za većinu anketiranih ali privrednici takođe smatraju da u Srbiji nema dovoljno adekvatnih kadrova“, navela je PKS.

Srpska privreda je u drugom kvartalu ove godine ostvarila poboljšanje poslovnih performansi imajući u vidu da je 46 odsto ispitanika realizovalo rast prometa u odnosu na prethodni kvartal, dok je kod 35 odsto anketiranih promet ostao nepromenjen.

Privrednici su prema rezultatima ankete pokazali optimizam za treći kvartal 2022. godine u pogledu kretanja izvoza. Očekuje se rast međukvartalnog izvoza kod 32 odsto anketiranih izvoznika.

Od ukupnog broja anketiranih kompanija, njih 48 odsto je uvozilo u drugom kvartalu ove godine, a povećan ili isti obim uvoza je imalo čak 82 odsto anketiranih uvoznika.

Rezultati istraživanja pokazali su da većina ispitanika očekuje nastavak stabilnih performansi i u trećem kvartalu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari