Plin i dalje najisplativije gorivo, ali se razlika smanjuje 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Ovih dana u prvom planu su cene benzina i dizela i zamrzavanje cena ovih derivata od strane države. Istovremeno, potresi na međunarodnim tržištima i rast cene sirove nafte i prirodnog gas utiču i na cenu pomalo zaboravljenog goriva-tečnog naftnog gasa (TNG) ili plina.

Ovih dana cena tečnog naftnog gasa na pumpama dostigla je 102 dinara za litar i prešla nivo iz decembra prošle godine kada je nakratko preskočila granicu od 100 dinara.

Do pre godinu, dve, cena litre plina bila je otprilike na 50 odsto cene litra benzina. Danas je litar benzina ograničen na 175 dinara, litar evrodizela na 197 dinara, dok je plin prešao 100 dinara pa je razlika između cene benzina i plina nikada manja.

Ipak računice pokazuju da je vožnja na plin i dalje najjeftiniji.

Ukoliko pretpostavimo da dizelaš troši šest litara na 100 kilometara, benzinac osam litara, a automobil sa ugrađenim plinom 10 litara na 100 kilometara i pri ovim cenama najjeftinija je vožnja na TNG.

Za pređenih 100 kilometara za gas se plati 1.020 dinara, vozači dizelaša 1.182 dinara, dok je najskuplja vožnja na benzin pošto se za 100 kilometar apotroši 1.400 dinara.

Naravno, ovo je veoma gruba računica u koju treba uzeti u obzir i trošak ugradnje plinskog uređaja, ateste i održavanje.

Ako uzmemo da je cena ugradnje plina oko 350 evra ili oko 41.000 dinara, u odnosu na benzin, uređaj bi se isplatio nakon pređenih oko 11.000 kilometara, što je oko godinu dana prosečne vožnje.

Tu treba dodati i troškove atesta i tehničkog pregleda i drugih troškova koji su preko 100 evra što još produžuje rok otplate investicije. Takođe u troškove treba dodati i određenu potrošnju benzina dok uređaj ne prebaci na potrošnju plina.

Inače, Srbija sa 0,866 evra po litru gasa nalazi se negde u evropskoj sredini po skupoći. Najjeftiniji je u Belorusiji, 35 evrocenti za litar, a najskuplji u Švedskoj gde je skoro 1,4 evra po litru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari