Počeo festival bobičastog voća "Belgrade Berry Festival" 1Foto: Pixabay/Couleur

Danas je u Privrednoj komori Srbije počeo festival bobičastog voća „Belgrade Berry Festival“ na kome će se kroz edukativne radionice raditi na unapređenju proizvodnje, potrošnje i izvoza jagodastog voća – maline, kupine, jagode, borovnice i drugih vrsta.

„Srbija je jedan od lidera u izvozu u ovom sektoru, naročito smrznute maline, to i ostaje uprkos izazovima, poruka je prvog dana skupa“, objavila je PKS.

U PKS je predstavljen i novi koncept promocije i edukacija u podsektoru jagodastog voća „Berry Academy“, kao i bilten o tržištu jagodastog voća, koji izdaje PKS uz podršku GIZ-a.

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović istakao je da je prvog dana Festivala održan niz radionica posvećenih marketingu, prodaji i promociji putem društvenih mreža, inovacijama i održivoj proizvodnji, standardima kvaliteta velikih sistema kao što je Lidl, a predstavljeni su i stratapi u oblasti jagodastog voća.

„Cilj projekta ‘Berry Academy’ i biltena je unapređenje proizvodnje, prerade i tržišta jagodastog voća, jer je Srbija jedan od lidera u izvozu u ovom sektoru. Akdemija je nastala sa idejom da se redovno organizuju edukacije, kursevi, razmenjuje znanje i iskustvo, organizuju susreti proizvođača, prerađivača i izvoznika sa predstavnicima institucija. Cilj nam je da unapredimo komunikaciju u ovom važnom delu poljoprivredne proizvodnje, kao i ceo sektor“, objasnio je Jovanović.

„Berry Academy“ biće u Beogradu i Užicu, dok će se u njen rad uključiti i regionalne privredne komore.

Drugi dan „Belgrade Berry Festival“, biće, kako je najavljeno, na otvorenom, a posvećen je izlagačima kojih će biti oko 70, degustaciji proizvoda od jagode, maline, kupine, borovnice i drugog bobičastog voća, uz prateći zabavni program i muzičke nastupe.

Manifestacija sutra počinje u 12 časova, u Beogradu na vodi, a održaće se na platou iza Geozavoda.

Festival je prošle godine posetilo više od 30.000 ljudi, a ovogodišnji ima i međunarodni karakter, zahvaljujući izlagačima iz Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari