Drugi festival bobičastog voća biće održan u Beogradu 22. i 23. septembra 1Foto: Shutterstock/Veronika Kovalenko

Drugi Festival bobičastog voća u Beogradu biće održan u petak i subotu, 22. i 23. septembra, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Ciljevi festivala su podsticanje potrošnje tog voća i isticanja značaja tog podsektora voćarstva koji ima izuzetne rezultate čak i u godinama najvećih kriza i poremećaja na tržištu, rekao je novinarima savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović.

„Kao suorganizatori učestvujemo u okupljanju svih koji učestvuju u proizvodnji, preradi i distribuciji jagodastog voća, po kojem je Srbija poznata u svetu“, dodao je Jovanović.

Prvi dan Festivala će biti u prostorijama PKS, u Resavskoj 15, gde će o održivoj proizvodnji i tržištu govoriti stručnjaci za marketing, inovacije i proizvodnje, a drugog dana Festival će biti na platou iza Geozavoda.

Jovanović je rekao da cene bobičastog voća- malina, jagoda, borovnica i kupina, nisu glavni problem u proizvodnji, jer one, uprkos povremenom rastu zbog kriza, dugoročno ostaju stabilne, već da je najpotrebnije raditi na razvoju marketinga i održanju kvaliteta da bi domaći proizvođači zadržali svoju poziciju na tržištu.

„Srećni smo što zajedno sa PKS podržavamo ovaj veoma važan sektor za poljoprivredu Srbije kroz edukaciju i promotivne aktivnosti, od kojih je Festival kruna“, rekla jepredstavnica GIZ Zagorka Marković.

Ona je podsetila je da po statističkim podacima iz 2021. godine, 31,8 odsto ukupne vrednosti izvoza smrznutog organskog jagodastog voća izvezeno baš u Nemačku, u vrednosti u 18,25 miliona evra.

Pod zasadima bobičastog voća u Srbiji je oko 40.000 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari