Završen protest u Boru ispred Ziđina, okupljeni poručili: Sada smo blokirali kapiju na 10 minuta, sledeći put blokiraćemo zauvek 1Foto: Miljko Stojanović/Danas

Danas su se svi sindikati Ziđin Kopera okupili da ukažu da kompanija iz Kine ne poštuje obaveze predviđene kupoprodajnim ugovorom i novim pravilnikom o radu.

Prema njihovim rečima kompanija je izmenila 195 stavki iz prvobitnog kolektivnog ugovora na štetu zaposlenih.

Okupljeno je nekoliko stotina radnika i građana Bora.

Završen protest u Boru ispred Ziđina, okupljeni poručili: Sada smo blokirali kapiju na 10 minuta, sledeći put blokiraćemo zauvek 2
Foto: Miljko Stojanović/Danas

Nakon protesta okupljeni će prošetati ulicama Bora.

Nakon što su predstavnici sindikata pročitali zahteve, okupljeni radnici krenuli su u protestnu šetnju.

Iz mase se čuje „Ovo je Srbija“.
Radnici su se uputili ka topionici gde će kompaniji Ziđin ostaviti poruku.

„Ono što smo mi u pregovorima zatražili jeste da nas poslodavac, kompanija Ziđin, poštuje, tražimo da imamo socijalni dijalog – u dosadašnjim pregovorima nema socijalnog dijaloga“, ističe za Danas Časlav Gavrić, predsednik Granskog sindikata rudarstva i energetike.

Prema njegovim rečima, pregovori traju od prošle godine i sindikalci su zaključili da su pregovori farsa, da nema konkretnog rešenja.

Završen protest u Boru ispred Ziđina, okupljeni poručili: Sada smo blokirali kapiju na 10 minuta, sledeći put blokiraćemo zauvek 5
Foto: Miljko Stojanović/Danas

„Sindikat u svojim zahtevima ništa nije tražio više nego što je imao do sada, a ono, kao što sam napomenuo, sadašnjim pravilnikom o radu u 195 raznoraznih izmena i dopuna uglavnom su umanjena prava radnika od strane kompanije“, izjavio je Časlav Gavrić, predsednik Granskog sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“.

Nakon toga, radnici su došli ispred kapije topionice Ziđin, gde su skandirali i  poslali poruku „Bor nije rob“ i pozvali Ziđin „da se uzme u pamet“.
„Sada smo blokirali kapiju na 10 minuta, sledeći put blokiraćemo zauvek. Ovo je samo opomena“, poručili su okupljeni radnici.
Protest je zavrsen paljenjem dve baklje ispred topionice, radnici se polako razilaze.
Protestu je prisustvovalo nekoliko stotina radnika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na poisebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari