Održan protest u Loznici ispred zgrade Rio Tinta 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Protest ispred kompanije Rio Sava, filijale Rio Tinta, u Loznici počeo je danas oko 14 sati, a okupilo se više desetina ljudi, prenosi portal N1.

Okupljeni su poručili da će životima braniti svoju imovinu i da neće odustati od borbe protiv iskopavanja litijuma.

Aktivista Saveza ekoloških organizacija Srbije Zlatko Kokanović rekao je da je glavna poruka protesta da „rudnika neće biti“.

Kompanija Rio Sava saopštila je danas da protest ispred Informativnog centra u Loznici nastavlja trend širenja netačnih i neosnovanih optužbi na račun kompanije.

„Plasiranjem netačnih i neutemeljenih informacija o kompaniji Rio Tinto, narušava se mogućnost da se na osnovu činjenica raspravlja o ekološkim i tehnološkim aspektima projekta „Jadar“, kao i o ekonomskim koristima koje projekat može da donese“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Rio Tinto nastavlja razgovore sa zainteresovanim i narednih nedelja će objaviti različita dokumenta koja se tiču planiranih mera ublažavanja potencijalnih uticaja na životnu sredinu i doprinosa zajednici, uključujući i nacrt Studije procene uticaja na životnu sredinu.

Dodaje se da bi projekat „Jadar“ bio razvijen na bezbedan i odgovoran način i uz punu spremnost da se podrži učešće lokalne zajednice u transparentnom praćenju svih uticaja projekta na životnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari