Podrška Pokreta 1 od 5 miliona majdanpečkim i borskim rudarima 1Foto: Tviter/ Počelo je (Arhiva)

Pokret 1 od 5 miliona zahteva od državnih institucija, prvenstveno Ministarstva rudarstva i energetike, da reaguju i izvrše pritisak na kinesku kompaniju Ziđin kako bi zaštitili osnovna radna prava zaposlenih u ovoj kompaniji. U saopštenju ovog pokreta navodi se da su solidarni sa rudarima i da će se kao i do sada zalagati za njihova prava.

Reagujući na aktuelna dešavanja u kompaniji Ziđin vezana za novi pravilnik o radu i najavljene proteste sindikata i zaposlenih, saopštenjem se oglasio Pokret 1 od 5 miliona.

U saopštenju se navodi da je ovaj Pokret još prošle godine ukazivao na to “da je plan kineske kompanije Ziđin da novim pravilnikom o radu i kolektivnim ugovorom smanji prava radnika i zarade”.

-Tada smo u saradnji sa rudarima to uspeli da sprečimo, sada se to ponovo vraća na sto. Rudarima Bora i Majdanpeka će biti ukinuti mnogi benefiti i između ostalog, doći će i do smanjenja zarada – navodi se u saopštenju Pokreta 1 od 5 miliona.

Ovaj Pokret zahteva od državnih institucija, prvenstveno ministarstva rudarstva i energetike, da “reaguju i izvrše pritisak na kinesku kompaniju Ziđin kako bi zaštitili radnike”.

-Pozivamo otvoreno Branislava Tomića, direktora Rudnika bakra Majdanpek da hitno reaguje i zaštiti svoje, prvo sugrađane, a onda i radnike inače će direktno biti odgovoran za posledice – ma kakve one bile i po koga. S druge strane, stojimo solidarni sa rudarima i ovim putem im poručujemo da ćemo biti uz njih i zalagati se za njihova prava kao što smo to i do sada radili – piše u saopštenju Pokreta 1 od 5 miliona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari