PZP traži hitno povlačenje odluke da se Beogradu na vodi dozvoli izgradnja podzemne garaže u parku pored hotela Bristol 1Hotel "Bristol" Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Gradski odbor Pokreta za preokret Beograd zatražio je danas hitno povlačenje odluke Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda da se Beogradu na vodi d.o.o dozvoli izgradnja podzemne garaže u jednom od najstarijih beogradskih parkova, parku kod hotela Bristol na Savskom vencu.

Pokret podseća da danas počinje javna prezentacija urbanističkog projekta za izgradnju dvoetažne podzemne garaže, čiji je investitor kompanija Beograd na vodi d.o.o, a predviđeno je da građani ostanu bez zelene površine kako bi se obezbedilo 450 parking mesta u podzemnoj garaži.

„Glavni grad Srbije zaostaje za gradovima Evropske unije u kojima je već aktuelan trend zelene gradnje. Na vrhu liste glavnih gradova po zelenim površinama nalaze se Zagreb i Ljubljana, dok je Beograd pri dnu tabele“, navodi u saopštenju Pokret za preokret.

Problem parkiranja, kakom ističu u saopštenju, ne sme biti rešavan na uštrb zelenih površina, naročito imajući u vidu da se taj park izdvaja kao značajna zelena površina u Beogradu, ne samo zbog bogate istorije već i zbog njegove specifične lokacije.

„Smatramo da ova garaža neće biti namenjena svim građanima imajući u vidu da u drugom urbanističkom projektu za rekonstrukciju hotela Bristol, koji se takođe radi za potrebe Beograda na vodi, piše da će se parkiranje rešiti izgradnjom garaže u parku pored hotela Bristol“, napominju iz Pokreta za preokret.

Osim toga, kako tvrde, iza hotela se planira izdradnja višespratnice i postoji velika verovatnoća da će garažu najviše koristiti upravo stanari te zgrade.

„Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda i ostale institucije moraju biti svesni značaja zelenih površina. Jasno je da investitori svaki park gledaju kao potencijalni profit, ali upravo zato je potrebno da postoji urbanistički plan koji će uvažiti interese građana pre svega“, naglašavaju iz Pokreta za preokret.

Zaključuju da se to, nažalost, sada ne radi, jer je moć profita snažnija od svega drugog, a da se zakoni donose brzopleto, planovi menjaju u skladu sa željama investitora, a ne prema potrebama građana, zbog čega je potrebno prekinuti takvu praksu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari