Poljoprivrednici iz Požarevca večeras odlučuju o protestu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Poljoprivrednici iz Požarevca i okoline za sutra u 10 časova najavili su novi protest i blokade u ovom gradu, ali će o tome da li će ih i biti odlučivati članovi Udruženja poljoprivrednika Stig večeras na sastanku zakazanom za 18 časova.

Predstavnici ovog Udruženja su juče bili na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, tražeći od države da reaguje i pomogne u nabavci mineralnog azotnog đubriva neophodnog za prihranu useva. U poslednjih godinu dana đubrivo je poskupelo tri puta, a nezadovoljni požarevački poljoprivrednici su i prošle nedelje traktorima izašli na ulice.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Stig iz Požarevca Nedeljko Savić za Danas kaže da su oni juče bili na sastanku u Ministarstvu i da imaju dve opcije, da izađu na protest ili da prihvate predloge koji su im izneti. O tome, kako kaže, neće odlučivati on, već svi članovi udruženja.

“Predlog je da Grad Požarevac izađe sa donacijom za ceo Braničevski okrug, da poljoprivrednicima pokriju razliku između 750 evra i tržišne cene. Prve količine đubriva koje su nam neophodne bile bi obezbeđene za sedam dana, a drugi deo do 10. marta”, kaže Savić.

Predlog je, kako kaže, da se ide preko Agrogloba, jer oni imaju logistiku kako da prebace tu količinu đubriva, u Zavodu za poljoprivredu ratari bi pisali količine koje su im potrebne.

Savić kaže da je na sastanku u Ministarstvu bilo reči i subvencionisanoj nafti i subvencijama po hektaru, te da se razgovaralo o zakonu o profesionalnom poljoprivredniku koji je još u izradi.

“Oni su nama kao Udruženju dali da imamo dva člana koja bi radila na tom zakonu, gde ćemo moći naše predloge da damo. Tim zakonom bi trebalo da bude promenjen način subvencionisanja”, ističe Savić.

On kaže da još ne zna da li će protesta biti i hoće li ratari iz Braničevskog okruga pristati na predloge Ministarstva.

Ono što im je najavljeno na sastanku jeste da će predstavnici Ministarstva sutra u 10 časova doći u Požarevac i da će u isto vreme za kada je protest najavljen biti u sali Doma kulture u ovom gradu, spremni da objasne njihove predloge.

“Ako oni to što kažu ne urade za pet dana, mi ćemo opet izaći na protest”, napominje Nedeljko Savić.
Ratari iz ovog okruga su pre sedam dana sa stotinak traktora prošli centrom Požarevca i otišli do Moravskog mosta i na kratko blokirali saobraćaj.

Nezadovoljstvo poljoprivrednika u celoj Srbiji traje još od novembra kada se videlo da uree neće biti dovoljno, a da su one količine koje su naručili uvoznici ne samo nedovoljne, već i preskupe.

Cena azotnih đubriva otišla je i do tri puta gore za godinu dana, a ukoliko ne budu imali dovoljno novca da kupe onoliko koliko im je potrebno poljoprivrednici će, sasvim sigurno, morati da “zakinu” na tome što bi moglo da ugrozi i znatno umanji prinose ove sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari