Poljoprivrednici okončali današnju trosatnu akciju, večeras dogovor o daljim merama (FOTO) 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Poljoprivrednici u Srbiji, koji su nezadovoljni sprovođenjem sporazuma potpisanog sa Vladom Srbije u maju, nastavili su danas da traktorima blokiraju saobraćajnice u Vojvodini i rafineriju nafte u Novom Sadu, a večeras će razgovarati o daljim pravcima protesta, rekao je predsednik udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipović.

On je za Betu rekao da će danas na nekoliko sati biti blokiran prilaz auto-putu ka Novom Sadu.

„Nastavljena je blokada svih saobraćajnica u Vojvodini kao i prethodnih šest dana, ali proširene su obustavom saobraćaja kod Nadalja i Srbobrana“, rekao je Filipović.

Dodao je da je večeras sastanak poljoprivrednika na kome će razgovarati o daljim merama borbe jer Vlada Srbije odbija da realizuje sve tačke dogovora iz maja ove godine, a to je da se dizel na pumpi prodaje bez akcize i poreza na dodatu vrednost i da se uredi robna berza.

Blokade i sutra

Poljoprivrednici iz Vojvodine okončali su danas posle 14 časova trosatnu blokadu prilaznih puteva auto-puta u Novom Sadu.

Blokada je protekla bez incidenata, a poljoprivrednici su za sutra najavili blokadu samog autoputa.

Oni su i juče blokirali prilaz auto-putu kod Kaćke petlje.

Blokade su, kao i u petak, postavljene kod Vršca, Kovačice, Kuzmina, Aradca, Subotice, Sombora, Kikinde, Zrenjanina, Stare Pazove, Požarevca, Čente, Gložana i Rače Kragujevačke. Bilo ih je i kod Čelareva, Dolova, Bavaništa, Kuzmina, Tovariševa, Bača, Bačkog Brestovca, Bačkog Petrovca, Pivnica, Srpske Crnje, Banatskog Novog Sela, i drugih mesta.

Poljoprivrednici traže veće subvenicije

Oni traže i da subvencije po hektaru u narednoj godini budu povećane sa 18.000 dinara na 35.000 i da im država omogući da dobiju kredite za refinansiranje starih, po povoljnoj kamati od jedan odsto, kako bi mogli da vraćaju prethodno dobijene.

Zbog pada cena žitarica i uljarica za oko 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada su koštale oko 40 dinara po kilogramu, oni su rekli da su u velikim gubicima i da ne mogu da servisiraju dugove, a pojedini prodaju zemlju da bi ih vratili. Cene repromaterijala u međuvremenu nisu toliko pale, pa poljoprivrednici imaju gubitak na pšenici i po 300 evra po hektaru.

Problemi sa cenama ratarskih proizvoda počeli su, kako navode poljoprivrednici, prošle godine kada im je u periodu kada su cene žitarica i uljarica bile mnogo više nego sada, bio zabranjen izvoz na oko mesec i po dana, a zatim dozvoljen, ali ograničen, pa nisu prodate zalihe.

Zajedno sa rodom od ove godine ponuda je bila velika i oborila je cene kukuruza na oko 17 dinara, a pšenice na oko 21 dinar, a prepolovljena je i cena soje i suncokreta.

Protest poljoprivrednika predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Njima su se pridružila udruženja „Elemirski paori“ iz Elemira, „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Paori iz Padine“.

Sve vesti u vezi sa protestom poljoprivrednika čitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari