Poljoprivrednici ostaju u centru Novog Sada spavaju ispred Banovine, ujutru u 9 razgovor sa premijerkom 1Foto: Saša Latas /Danas

Poljoprivrednici koji su danas blokirali centar Novog Sada obustavili su proteste ali su naveli da će i večeras spavati ispred Banovine. Kako su naveli razgovor sa premijerkom Anom Brnabić zakazan je za sutra u 9 časova ujutru u Beogradu.

Posle današnjeg drugog sastanka sa šefom kabineta Ministra poljoprivrede Markom Šaranovcem, poljoprivrednici su dobili obećanja da će određeni problemi biti rešeni.

Za dalje akcije tokom sutrašnjeg dana ako premijerka ne prihvati njihove uslove, dogovoriće se večeras. Ranije su najavili da ako premijerka ne dođe sutra do 14 časova, radikalizovaće protest. Biće blokiran ceo centar Novog Sada.

Kako je ranije rečeno paori nisu želeli da idu u Beograd, već su hteli da čekaju premijerku u Novom Sadu, ali došlo do obrta situacije, pa su ipak odlučili da idu ujutru za Beograd.

„Sastanak sa premijerkom je u devet sati, a od 11 sati treba da se donesu uredbe za ovo što tražimo. A to je subvencija goriva, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, cena suncokreta 550 evra po toni plus PDV, moratorijum i zamrzavanje kredita, te premija za mleko od 15 dinara po litri. Insistiraćemo da se proglase elementarne nepogode i tražimo 30 odsto subvencija za đubrivo“ rekao je poljoprivrednik Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Na sastanak će ujutro da idu troje predstavnika poljoprivrednika koji protestuju u Novom Sadu i troje iz Udruženja Stig.

Traktori su parkirani u dve spoljne saobraćajne trake na ovom delu Bulevara, pa se saobraćaj odvija u oba smera ali usporeno. Tako će ostati barem do sutra, a nakon razgovora sa premijerkom, znaće se da li paori idu u radikalizaciju protesta ili svojim kućama.

Poljoprivrednici su prenoćili u Novom Sadu, a danas tokom dana pridružili su im se i poljoprivrednici udruženja Stig iz Požarevca, a tu su i poljoprivrednici iz Nove Pazove koji im pružaju podršku. Na sastanaku u Pokrajinskoj Vladi sa predstavnicima postignut je ranije dogovor oko samo jedne tačke, zbog čega do bili odlučili da do daljeg ostaju ispred Banovine.

„Obavili smo razgovor sa šefom kabineta tehničkog ministra privrede i pomerili smo se s mrtve tačke. On tvrdi da će se sutra ili prekosutra ukinuti zabrane izvoza svih primarnih porizvoda“, Mileta Slankamenac.

Kako kaže, na sastanku su „zapeli“ kod dizela i subvencionisanja veštačkog đuriva gde nisu napravili nikakav pomak.

Predstavnici poljoprivrednika, kaže Slankamenac, napravili su ustupak u pogledu toga da nafta od sutra, kada očekuju dolazak premijerke, ne sme biti skuplja od 150 dinara za poljoprivredu.

„Nećemo više kalkulisati akcizu, to je maksimalna cena preko koje mi nećemo preći, a za đubrivo se još nismo ni pomerili“, dodaje.

Očekuje da će sutra biti rešena pitanja u vezi sa naftom, ali da će tu ostati dok se ne reši pitanje đubriva.

Slankamenac naglašava da i dalje insistiraju na ceni suncokreta šta će nadalje videti sa premijerkom ili u zavisnosti od toga ko će se pojaviti.

„Prvo što so dobili danas napismeno je da smo to rešili i daće se javiti za 15 dana, pa da će se videti sa premijerkom i doći za 48 sati, a onda imamo i Sinišu Malog koji je upao u celu priču i mi ne znamo hoće li on sutra doći ili ne“, ističe Slankamenac.

Na pitanje da li planiraju radikalizaciju protesta, rekli su da su već radikalizovali protest, ali i da su izašli u susret, i da će danas u poslepodnevnim časovima kao znak dobre volje pomeriti traktore tokom poslepodnevnog špica i vratiti se na protest večeras.

Ne zna se da li će do kraja biti još sastanaka sa predstavnicima vlasti, ali je naglasio da su ih prvobitno zvali na sastanak u kafić „Gondola“, u neposrednoj blizini Banovine.

„Tu smo i čekamo“, poručuju poljoprivrednici, i dodaju da još uvek nemaju crno na belo garancije, već samo usmeni dogovor, kako je to bilo i sa ministrom pre četiri nedelje, a prva tačka realizovana je tek danas.

„Možda ćemo sedeti četiri nedelje da se realizuje i nafta“, ističe Slankamenac, koji je najavio dolazak još poljoprivrednika.

„Mi hoćemo da kupujemo legalno gorivo,a ne kradeno, želimo da budemo normalni ljudi u normalnoj državi“, dodaje.

Nisu odustali od zahteva za razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, poručivši da je on sada trenutno „jedina legitimna ličnost u Srbiji“, s obzirom da i dalje nije izglasana, i naglasio da predstavnici političkih partija ne treba da se pojavljuju jer su se svih njih nagledali prethodnih 30-40 godina i da tu nema nikoga novog.

Nakon što su prenoćili u Novom Sadu, a pridružili su im se u poljoprivrednici iz Požarevca i Nove Pazove, Vilova, a najavljen je dolazak demonstranata i iz drugh mesta nakon 10 časova.

Blokiran je deo centra grada od ulice Žarka Zrenjanina do Sonje Marinković.

Kako saznajemo, oni su dobili papir od ministarstva sa ponudom, ali kažu da tu ne piše ništa konkretno, zbog čega se protesti nastavljaju.

„Situacija je takva da ni nama nije jasno. Imamo pet zahteva iz Inicijative, koje smo poslali ministarstvu još pre mesec dana. Sada dobijamo od njih neke nejasne odgovore. Prioritet su nam tri stvari, ukidanje zabrane svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, subvencionisanje veštačkog đubriva od 30 do 50 odsto i najvažniji 100 litra dizela po hektaru bez akciza“, kaže Milan Slankamenac.

Prema njegovim rečima, to su tri stvari koje danas moraju biti rešene, ali su od svega dobili samo „dopis o profesionalnim poljoprivrednicim“, te da će se „nešto rešiti za 15 dana, a za nešto se čeka premijerka“, kao i da je sve nejasno.

Paori između ostalog zahtevaju zahtevaju da suncokret bude 700 evra za tonu, s obzirom da je država, kako kažu, „zabrljala u trenutku kada su zabranili izvoz suncokretovog ulja“, nakon čega su proizvođači izgubili kupce i više ne mogu prodaju suncokretovo ulje, kog su se stvorile ogromne zalihe .

„Samim tim srušili su nam cenu . Taj populistički potez urađen je da bi se održavao socijalni mir. Mi to ne želimo da radimo jer smo na ivici opstanka“, kaže za Danas Radoslav Adamović.

Takođe su ostali i pri zahtevu da se prijave protiv poljoprivrednika koji su dolazili na protest ponište.

„Kada se bude donosio agrarni budžet i dalje ćemo se organizovati. Mora da se napravi sporazum. Nemamo više šta da se dopisujemo i da izlaze pokrajinski sekretari. Bili smo kod ministra Nedimovića pre četiri nedelje“, dodaje Slankamenac.

„Već nam je deset puta obećano i ništa nije ispunjeno“, dodaje Adamović.

Dalji koraci su širenje blokada, kako su nam rekli, prvo ka Varadinskom mostu i Jevrejskoj ulici, u zavisnosti od toga kakav će biti odgovor ministarstva.

Privremena obustava blokade trajaće od 14 do 17 časova. U smeru od mosta ka centru oslobođene su obe trake, a u suprotnom jedna.

Odgovor Ministarstva

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede u svom odgovoru, koji je jutros upućen demonstrantima, u koji je Danas imao uvid, predložilo je sastanak sa tehničkom premijerkom Anom Brnabić.

Sastanak treba da se održi „u 9 ili 10 časova“ u zgradi Vlade, a poljoprivrednici su pozvani da odrede čeitiri predstavnika, a bile bi utvrđene stvari koje se tiču proglašenja suše za prostore po izveštaju RHMZ-a i predlog finansijske podrške za ugrožena područja, uključujući odlaganje plaćanja kredita, zakupa državne zemlje i finansijsku podršku i pomoč u repromaterijalu.

Takođe, omogućavanje sipanja dizel goriva na NIS-ovim pumpama dva puta tokom dana, plus kanister i hitno izdavanje poljoprivrednih kartica.

Definisanje poljoprivrednika kao profesije i propisa o reformi PIO, što bi uključivalo zajedničku radnu grupu i utvrđivanje predloga do oktobra. Iz toga bi, kako se navodi u odgovoru, proizašao i novi način subvencionisanja poljoprivrednih gazdinstava i uvođenje plavog dizela.

Iz Vlade predlažu i organizaciju sastanka sa Pokrajinskom Vladom zbog rešavanje problema naknade za odvodnjavanje u roku od 10 dana, liberalizaciju izvoza poljoprivrednih proizvoda u roku od 15 dana i utvrđivanje novog načina subvencionisanja po hektaru do sredine oktobra, prilikom izrade novog budžeta.

Iz tog ministarstva u odgovoru garantuju da neće biti preduzimane sankcije protiv učesnika protesta zbog aktivnosti tokom protesta.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari